Τι θα πράξει το Υπουργείο για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών;
Ο αρμόδιος υφυπουργός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προϊδεάζει με τα λεγόμενά του στη Βουλή
Όταν ο αρμόδιος υφυπουργός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά στη Βουλή αναφορικά με την προτεινόμενη χωροταξική αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών, απαντώντας σε ερώτηση πριν από περίπου ένα μήνα σε σχετική ερώτηση του Γ. Βαρέμενου, το Υπουργείο δεν είχε λάβει ακόμη επισήμως γνώση του προτεινόμενου σχεδίου, καθώς αυτό δεν είχε λάβει τη βούλα της Συγκλήτου. Τα όσα είχε πει τότε ο Άγγελος Συρίγος θεωρήθηκαν ότι κλείνουν το μάτι στο Πανεπιστήμιο να προχωρήσει το σχέδιο συγχωνεύσεων και μεταφορών Τμημάτων.
Αυτή τη φορά όμως το Υπουργείο έχει λάβει επισήμως γνώση του σχεδίου και αναμένονται οι τελικές του αποφάσεις, επομένως η απάντηση που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή αναφορικά με το Τμήμα Μουσειολογίας, που εδρεύει στον Πύργο, φανερώνει ακόμη πιο γλαφυρά τις προθέσεις του Υπουργείου. Σημειωτέον ότι το εν λόγω Τμήμα προβλέπεται στο Σχέδιο να συγχωνευθεί με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο και το… προϊόν της συγχώνευσης να έχει στο μέλλον έδρα την Πάτρα στην έδρα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών.
«Ένα Τμήμα Μουσειολογίας, το οποίο στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό τμήμα και είναι μεταπτυχιακή κατεύθυνση ή κατεύθυνση εσωτερικώς σε κάποιο άλλο τμήμα που κάνει Αρχαιολογία, επί παραδείγματι, και με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να βγούμε και να πούμε ευθέως στους συμπολίτες μας στην Ηλεία ότι κάποιος τους κορόιδευε όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαχνε τέτοια τμήματα, τα οποία δεν είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι βασικό να το συνειδητοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικό Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Αγγ. Συρίγος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το τμήματα του Νομού Ηλείας, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έρχεσαι και καταθέτεις πρόταση για να φτιαχτεί ένα νέο Τμήμα, πρέπει αυτή η πρόταση υποχρεωτικώς να αξιολογηθεί, να δεις αν έχει αντίκρισμα. Τα παιδιά τα οποία θα μπουν μέσα στο Πανεπιστήμιο θα βρουν δουλειά αύριο το πρωί, ή θα κάνεις στρατιές ανέργων; Υπάρχουν υποδομές για να το κάνεις; Αν δεν υπάρχουν, πόσο καιρό θέλουν για να φτιαχτούν; Στην προκειμένη περίπτωση, παρ’ ότι υπήρχε νόμος, που είχε ψηφίσει η δική σας κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να τον ακυρώσει στην πράξη, ιδρύοντας Τμήματα χωρίς καμία αξιολόγηση».
Το σημαντικότερο ίσως από όσα είπε ο Αγγ. Συρίγος είναι ότι «για να μπορέσουν να γίνουν συγχωνεύσεις ή να παραμείνουν τμήματα σε αντίθεση με τη γνώμη του πανεπιστημίου, χρειάζεται να υπάρχει πάντοτε η σύμφωνη γνώμη του πανεπιστημίου. Επομένως, οτιδήποτε και να γίνει, πάντα θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του πανεπιστημίου, εκτός αν ακολουθήσουμε την παλαιά μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ, που αγνοούμε τους νόμους και λέμε «αλλάζουμε με έναν καινούργιο νόμο και περνάμε το “άλφα” ή το “βήτα”».
Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών έχει σταλεί αυτήν τη στιγμή στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευση, ωστόσο ο Αγγ. Συρίγος δήλωσε από το βήμα της βουλής ότι «το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει θέση μόνο, αφού δει την εισήγηση της Εθνικής Αρχής». «Οποιοδήποτε άλλο σχόλιό μου επ’ αυτού του θέματος δεν μπορεί να γίνει» δήλωσε ακόμη ο υφυπουργός Παιδείας παρόλο που τα σχόλιά του νωρίτερα για τα νέα Τμήματα του Πανεπιστημίου, προϊδεάζουν για θετική απάντηση του Υπουργείου στην πρόταση της Συγκλήτου.