Άτυπα, μέχρι τώρα, αλλά φανατικά ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ φέρεται να υποστηρίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου
Θέμα ημερών είναι να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο. Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων θα γίνει εμμέσως γνωστό και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν -λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα- στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι μετά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να ξεκαθαρίσει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) το αν τελικά η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών θα πάρει το πράσινο φως του Υπουργείου Παιδείας.
Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις και μεταφορές Τμημάτων, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr λαμβάνει έως τώρα στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας μεγάλη (φανατική) υποστήριξη από τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλή Μήτκα. Βεβαίως η απόφαση – εισήγηση της ΕΘΑΑΕ προς το Υπουργείο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αλλά το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών συζητιέται αρκετά το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο, καθώς η ηγεσία του θα κληθεί να λάβει κάποια απόφαση… Ήδη οι παρεμβάσεις στο Υπουργείο από πολιτικούς παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας και του Αιγίου είναι αρκετές, προκειμένου να διατηρηθούν τα Τμήματα στις πόλεις που εδρεύουν σήμερα. Έτσι επικρατεί ένας προβληματισμός στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τον πολιτικό χειρισμό του θέματος, καθώς επί της ουσίας φαίνεται και από τα λεγόμενα του Αγγ. Συρίγου στη Βουλή, ότι έχει πεισθεί πως το ακαδημαϊκό σωστό είναι να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών ως έχει… Ως αντίβαρο όμως στις πολιτικές παρεμβάσεις των τοπικών παραγόντων έρχεται η θετική γνώμη, που εκφράζει ο Π. Μήτκας, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Ήδη πάντως στο πλαίσιο των προσομοιώσεων, που κάνει ούτως ή άλλως αυτή την εποχή το Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τις κενές θέσεις που αφήσει στα ΑΕΙ τα τμήματα της περιοχής που το Πανεπιστήμιο προτείνει τη συγχώνευση ή τη μεταφορά της έδρας τους, περνούν από «κόσκινο»… Έτσι συνεκτιμώνται και τα στοιχεία που έχει το Πανεπιστήμιο για τα Τμήματα αυτά, το πόσοι συνεχίζουν και τα εγκαταλείπουν.
Επειδή πάντως το θέμα εδώ που έχει φτάσει πλέον έχει καλώς ή κακώς περισσότερο πολιτική παρά ακαδημαϊκή διάσταση, υπάρχει και η σημαντική πιθανότητα το Υπουργείο να αποφύγει να αγγίξει το χωροταξικό θέμα των Τμημάτων και τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους… Δηλαδή να εφαρμοστεί φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό ο βαθμός των επιτυχόντων στα Τμήματα και ουσιαστικά οι όποιες αλλαγές να μετατεθούν για τη μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023… Μια τέτοια έκβαση των πραγμάτων θα εξυπηρετούσε και τους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, αν στο μεσοδιάστημα απαιτηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεν θα υπάρξουν αφορμή για «φθορά» στο κυβερνών κόμμα από το θέμα του Πανεπιστημίου τουλάχιστον στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την αναδιάρθρωση.
Η μετάθεση του προβλήματος για αργότερα είναι βέβαια μια κάποια λύση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση από την υπόθεση αυτή θα κριθεί για παράδειγμα αν η ΕΘΑΑΕ θα λειτουργήσει «ανεξάρτητα» ή κατ΄ εντολών του Υπουργείου και φυσικά αν η Κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη ρητορική περί απαρέγκλιτης εφαρμογής των ακαδημαϊκών κριτηρίων.
ΥΓ: Φυσικά θα ξεκαθαρίσει και το νομικό θέμα, αν δηλαδή η παρ. 2 του άρθρου 3 νόμου 4485 του 2017, που λέει ότι απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου για τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, είναι κάτι που ισχύει και τηρείται ή θα γίνει πρόσχημα για να αποποιηθεί το Υπουργείο την ευθύνης των αλλαγών.