Ένας μεγάλος περίπατος προς την πράσινη ανάπτυξη
Γράφει ο Ανδρέας Σκαρτσάρης
Θα θέλαμε διατηρώντας το μοναδικό της χαρακτήρα, πολιτιστικό και κοινωνικό, να αποτελεί ταυτόχρονα και υπόδειγμα περιβαλλοντικού σχεδιασμού; Να καλωσορίζει τον επισκέπτη; Να μας κάνει υπερήφανους;
“Η κοινωνικοποίηση εκτός σπιτιού και μέσα στην πόλη επιβάλει να διαχειριστούμε με ιδιαίτερη προσοχή και στόχευση τους κοινόχρηστους χώρους”
Όταν η πανδημία τελειώσει θα έχουμε αλλάξει. Και μία από αυτές τις αλλαγές θα είναι στον τρόπο ζωής μας. Περπάτημα, ποδήλατο, άθληση, βόλτα στη λίμνη, πικ νικ και συναντήσεις στο πάρκο έχουν μπει στη ζωή μας και -θα είναι καλό που- θα μείνουν. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία που έχουμε, να ζήσουμε σε μία πόλη που θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας, καλύτερη υγεία και επιλογές.
“Το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικό περιβάλλον μέχρι το 2070”
Όλη αυτή η κοινωνικοποίηση εκτός σπιτιού και μέσα στην πόλη επιβάλει να διαχειριστούν οι ίδιες οι πόλεις με ιδιαίτερη προσοχή και στόχευση τους κοινόχρηστους χώρους. Μηχανικοί, γεωπόνοι, αρχιτέκτονες χώρου και άλλες ειδικότητες καλούνται να μελετήσουν και να προτείνουν χώρους-προορισμούς εντός του αστικού ιστού ή να ανά-διαμορφώσουν όπου χρειάζεται τους ήδη υπάρχοντες. Όχι απλά να καλλωπίσουν κάποιες ήδη υπάρχοντες γωνιές ή να προσθέσουν λίγο ακόμη πράσινο σε κάποιες άλλες αλλά να προσφέρουν το όραμα για το πώς θα είναι σε 30 ή 40 χρόνια η πόλη, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά τοπογραφικά, περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικό-πολιτιστικά στοιχεία και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Χρειάζεται ισορροπία με τη φύση, σωστή επιλογή των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν, μελέτη των κλιματικών αλλαγών αλλά και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα που αφορούν το τοπίο και το περιβάλλον. Είναι τώρα -περισσότερο από ποτέ- ανάγκη να ζήσουμε σε αρμονία με το φύση και να σχεδιάσουμε το μέλλον και τη ζωή μας με βάση το σεβασμό και την αγάπη προς το περιβάλλον.
Καλές πρακτικές και μελέτες έχουν προταθεί και εφαρμοστεί στον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό. Αυτό που μένει είναι σωστές συνεργασίες μεταξύ επιστημονικών ομάδων και στοχευμένες επιλογές ώστε να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες προτάσεις πράσινης ανάπτυξης.