Συνεδρίασε τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με σημαντικά θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν την επόμενη περίοδο, τόσο την Περιφέρεια όσο και τις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, με πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη και Προέδρου της Επιτροπής Λάμπρου Δημητρογιάννη συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Τομεακού Προγράμματος ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων 2021- 2025. Ομόφωνα η επιτροπή έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Δημητρογιάννη, ώστε το θέμα να συζητηθεί λόγω της σοβαρότητάς του σε ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιπλέον, αποφασίστηκε ομόφωνα να διενεργηθεί διαβούλευση μέσω της Περιφερειακής Επιτροπής ώστε να αναλυθούν όλες οι παράμετροι και να διαμορφωθούν οι βέλτιστες προτάσεις, που θα αφορούν και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η ΣΜΠΕ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναμένεται να καθοριστούν οι βασικοί περιβαλλοντικοί στόχοι και οι στρατηγικές για το περιβάλλον στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) για την επόμενη πενταετία, όπου περιλαμβάνονται οι στόχοι του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού προγραμματισμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο και αποτελεί το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σχετικά με τα πρόσθετα υδραυλικά και αντιπλημμυρικά έργα και τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν επί της Ιόνιας Οδού και ειδικότερα στα τμήματα της παράκαμψης Αγρινίου. Τα υπό μελέτη έργα υπάγονται διοικητικά στην περιοχή του Αιτωλικού του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και συγκεκριμένα στις περιοχές Χαλικίου και Χρυσοβεργίου.
Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε θετικά τους περιβαλλοντικούς όρους για επενδυτικές δραστηριότητες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
«Συνεχίζουμε μέσω δημιουργικού και γόνιμου διαλόγου να προωθούμε γρήγορα και συγκροτημένα, δράσεις που επιφέρουν μέγιστα αποτελέσματα για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μας. Ιδιαίτερα όταν αυτά αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ιδίως στην παρούσα χρονική περίοδο. Για τέτοια ζητήματα απαιτείται η συνεισφορά προτάσεων από όλους μας, για αυτό και πάγια θέση μας, ως Περιφερειακή Αρχή, είναι η μέγιστη διαβούλευση και η βέλτιστη διαμόρφωση προτάσεων», δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.