Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι περιφερειακές στρατηγικές που κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες επικέντρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση στο 9ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, (Regiona Growth Coference), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στο ιστορικό οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους, στην Πάτρα.
Ο κ. Φαρμάκης με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε μπροστά μας ένα νέο μεγάλο όραμα και υλοποιοήσουμε έναν νέο μεγάλο στόχο: Να κάνουμε τη δική μας μεγάλη επανάσταση, θέτοντας τις βάσεις για την Ελλάδα των επόμενων 200 χρόνων». Μίλησε για «διπλό χρέος» να τιμηθούν τα 200 χρόνια της νεότερης Ελλάδας, αλλά και τα 40 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ελλάδας. «Αντιλαμβανόμενοι την κρίση ως ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τόπο μας, αλλάζοντας και εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε επισημαίνοντας:
«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι περιφερειακές στρατηγικές πρέπει να μετατρέπονται σε εθνικές και οι εθνικές, να αναλύονται και να εξειδικεύονται σε περιφερειακές. Αλλά και όπου οι εξακτινωμένες συνεργασίες μεταξύ αποκεντρωμένων διοικητικών δομών αποκτούν όλο και πιο μεγάλη σημασία.
Η εποχή που ξημερώνει απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας και τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, με τον πιο απλό και ευθύ τρόπο, μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων και των τοπικών κοινωνιών.Τώρα λοιπόν, που δομείται η στρατηγική ανάκαμψης της επόμενης μέρας, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας όλα τα παραπάνω και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα με την πιο μεγάλη ταχύτητα, αφενός για να ξεφύγουμε από την κρίση το συντομότερο δυνατό και αφετέρου, για να επιτύχουμε αυτό που λίγο πιο πριν αποκάλεσα ως «νέα ελληνική επανάσταση».
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης έφερε ως παράδειγμα τα ανακλαστικά που επέδειξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με την εκδήλωση της πανδημίας και σχολίασε : «Αποδείξαμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να ελιχθεί και να στρέψει άμεσα την πυξίδα προς την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η κοινωνία».Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έστρεψε πόρους ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου για την θωράκιση των μονάδων υγείας και των δομών της δημόσιας υγείας, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των έργων εκσυγχρονισμού των νοσοκομειακών υποδομών. «Προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και να συμβάλλουμε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στρέψαμε πόρους άνω των 67 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος. Στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μόνο εντός του 2021 εντάχθηκαν 1.247 έργα Κρατικών Ενισχύσεων από τα οποία 1.017 αφορούν έργα για τη στήριξη επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και 230 λοιπά επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 53,6 εκ. ευρώ» πρόσθεσε ο κ Φαρμάκης, σημειώνοντας «Και αυτά έγιναν χωρίς να αφήσουμε ό,τιδήποτε άλλο πίσω μας». Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην κρισιμότητα της εποχής, με στόχο η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο προφίλ και να αξιοποιήσει πλήρως τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει και τόνισε: «Ας μετατρέψουμε σε διδάγματα τα μεγάλα λάθη και τις αποτυχίες του χθες. Και ας διεκδικήσουμε όχι απλά μία επανεκκίνηση, αλλά μία ουσιαστική και βαθιά αναγέννηση για τον τόπο μας».
Στην συνέχεια προβλήθηκε βίντεο του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναφέρθηκε στις τομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας τους τελευταίους 18 μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στο πλαίσιο αυτό έκανε ευρεία αναφορά στον Μηχανισμό Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε η Ελλάδα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα της Ε.Ε καθώς θα αντλήσει πάνω από 60 δις ευρώ υπό την μορφή επιχορηγήσεων, πόροι που εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν αντίστοιχες ιδιωτικές επενδύσεις ικανές να δημιουργήσουν έως και 200.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, την επόμενη εξαετία.