Μετά το πανελλήνιο θόρυβο που προκάλεσαν τα θηριώδη ποσοστά θνητότητας της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, ακολούθησε ένα πιγκ-πογκ ευθυνών ανάμεσα στην 6η ΥΠΕ και το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου. Η 6ηΥΠΕ μίλησε για αναπάντητα έγγραφα από τη μεριά του Διοικητή και για «ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου», με το Διοικητή να απαντά υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε δέχτηκε κάποια εντολή που δεν την εκτέλεσε και να μιλά για προσπάθεια αποδόμησής του.
Εξοργίζει το… πιγκ-πογκ ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων
Από τις ανακοινώσεις της 6ης ΥΠΕ, αλλά και του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου «αγγίζουν» το 100%, ωστόσο πριν το θέμα λάβει δημοσιότητα δεν κατέστη δυνατόν –όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων- να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων για τη διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης απόκλισης του Νοσοκομείου Αγρινίου από τα Νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας. Και μόλις το θέμα πήρε διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης άρχισε το… πιγκ-πογκ ευθυνών, που τελικά στέλνει το μπαλάκι στον πολίτη που ενώ θέλει απαντήσεις και πρωτίστως λύση στο πρόβλημα, επί του παρόντος όμως παρακολουθεί αυτή την εξοργιστική αντιπαράθεση, ανάμεσα στην 6η ΥΠΕ και το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Δεν θα έπρεπε να είχαν ζητήσει τη συνδρομή;
Το πρόβλημα όμως είναι τι γίνεται στη ΜΕΘ… Και το πρόβλημα -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βγαίνουν εκτός του κάδρου των ευθυνών για τη διαχείριση του προβλήματος τα ανώτερα κλιμάκια της Υγείας- ξεκινά από το Νοσοκομείο Αγρινίου και τα θεσμικά του όργανα. Για παράδειγμα, προ διμήνου τα όργανα του Νοσοκομείου Αγρινίου (ΔΣ, Επιστημονικό Συμβούλιο κτλ) ασχολήθηκαν διεξοδικά με το ζήτημα της περιστολής των τακτικών χειρουργείων λόγω των μέτρων του lockdown. Δεν θα έπρεπε να είχαν ασχοληθεί όμως και με το ζήτημα της θνητότητας στη ΜΕΘ; Και περισσότερο δραστικά; Δεν θα έπρεπε να είχαν ζητήσει τη συνδρομή της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας; Στις αρχές Απριλίου όμως το ΔΣ και η Συντονιστική Επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την επαναφορά των τακτικών χειρουργείων, που νωρίτερα είχαν μηδενιστεί εντελώς λόγω της μεγάλης αύξησης των νοσηλευόμενων με covid το Μάρτιο. Το γιατί προτάχθηκε και εν τέλει αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των τακτικών χειρουργείων, που φυσικά έχει και αυτό την σημασία του, έναντι των ζωών που χάνονταν στη ΜΕΘ, ας το κρίνει ο καθένας.
Όσο υπάρχουν ακόμη διασωληνωμένοι προέχει να δοθεί λύση
Έστω και αργά πρέπει να βρεθεί η αιτία του κακού στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου και να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή όσο ο covid είναι παρόν και όσο υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και όχι οι αλληλοκατηγορίες.Το Υπουργείο Υγείας και η 6ηΥΠΕ, όπως έγινε γνωστό, θα προχωρήσουν σε έρευνα με σκοπό να δώσουν απάντηση στο κομβικό ερώτημα : γιατί η ΜΕΘ του Αγρινίου έχει τόσο μεγάλο ποσοστό θνητότητας σε σχέση με τις άλλες ΜΕΘ της χώρας; Με τις διαστάσεις που έχει πάρει πλέον το θέμα, το Υπουργείο Υγείας και η 6ηΥΠΕ είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις, που ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου…