Την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, ο κ. Δημητρογιάννης ανακοίνωσε, ότι ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια των στελεχών της Περιφέρειας, υλοποιήθηκε μια πανελλαδική πρωτοβουλία, και συγκεκριμένα η δημιουργία 19 Τοπικών Σχεδίων για την Κλιματική Αλλαγή, ένα για κάθε Δήμο, που στην ουσία αποτελούν εξειδίκευση της γνώσης που περιέχεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Κλιματικής Αλλαγής.
Σε αυτά τα σχέδια περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, όπως και οι επιπτώσεις ανά Δήμο για τα επόμενα χρόνια, σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Παράλληλα, περιγράφονται οι μελλοντικές συνέπειες για κάθε περιοχή σε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και τα μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να προληφθούν δυσχερείς καταστάσεις.Επίσης, όλοι οι επιστημονικοί φορείς και ενεργοί πολίτες πλέον έχουν ένα χρήσιμο εργαλείο που περιέχει την απαραίτητα γνώση και ένα στρατηγικό άξονα, στα πλαίσια και της απορρόφησης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο κ. Δημητρογιάννης παρέδωσε το πρώτο σχέδιο που αφορά των Δήμο Καλαβρύτων στον Δήμαρχο, Θανάση Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε για το 41ο Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού, το Σάββατο 5 Ιουνίου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθούν και τα υπόλοιπα Τοπικά Σχέδια στους άλλους Δήμους της Περιφέρειας, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς της Περιφέρειας.
Ο κ. Δημητρογιάννης δήλωσε: «Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, παραδίδουμε τα καρποφόρα αποτελέσματα μια επίπονης προσπάθειας, που αφορά την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Με τις απαραίτητες συνέργειες και τη συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων χαρτογραφούμε όλα τα δεδομένα, καταγράφουμε τις ανάγκες και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε καλύτερη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν συνεχώς, ετοιμαζόμενοι παράλληλα για τον ορθό σχεδιασμό της απορρόφησης των νέων πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν για το περιβάλλον».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά να προβλέψουμε και τη διαχείριση των επόμενων ετών, παραδίδοντας στις επόμενες γενιές καλύτερες συνθήκες καθώς οι περιβαλλοντικοί πόροι μας είναι πρωτίστως κοινωνικοί». Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εξήρε τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία μεταξύ Περιφερειακής Αρχής και της Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας για την επίλυση καίριων θεμάτων που αφορούν τους Δήμους. Τέλος, παρέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρογιάννη αντίγραφο αναμνηστικού μεταλλίου του 1836, που εκδόθηκε από τον βασιλιά Όθωνα με αφορμή τον ορισμό της 25ης Μαρτίου ως εθνικής επετείου.