Κατά την περίοδο της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως συμβαίνει με κάθε πρωτόγνωρη κατάσταση που αφορά όλους τους ανθρώπους σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης, κάποιες έννοιες αναδύθηκαν, επαναπροσδιορίστηκαν και επιβλήθηκαν στον δημόσιο λόγο αποκτώντας κομβικό ρόλο όχι μόνον σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο.
Πρώτες στην τάξη της κοινωνικής κλίμακας αλλά και της προσωπικής ηθικής αναδύθηκαν οι έννοιες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης. Σε κάθε πολίτη αναλογούν ακέραιες οι δύο παραπάνω έννοιες, που αντιστοιχούν σε ποικίλες πρακτικές άμεσα και εύκολα εφαρμόσιμες από τον καθένα. Ποια είναι η πρακτική που αναλογεί στους νέους ανθρώπους ιδίως αυτήν την περίοδο; Να συμβάλλουν μέσω του εμβολιασμού τους στην προστασία της κοινωνίας και ιδίως των ευπαθών ομάδων από την εξάπλωση της πανδημίας.
Οι νέοι άνθρωποι είναι η κοινωνική ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα ιδίως το καλοκαίρι και ύστερα από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού και απομόνωσης. Επομένως, ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό είναι μεγαλύτερος αυτήν την περίοδο. Επιπλέον, οι μεταλλάξεις του ιού δείχνουν πως μπορεί να προσβάλει ακόμη και μικρές ηλικίες. Ο εμβολιασμός των νέων θα ενδυναμώσει σημαντικά την αλυσίδα προστασίας που χρειάζεται ο πληθυσμός για να αποκτήσει ανοσία. Οι φοιτητές είναι η κατεξοχήν ομάδα των νέων, που έχει ταχθεί να υπηρετήσει την επιστήμη, την πρόοδο, τον πολιτισμό.
Επομένως, αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές, δείξτε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας προς τις οικογένειές σας και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας χαρακτηρίζει, επιλέγοντας να αυτοπροστατευθείτε μέσω του εμβολιασμού, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Ο Πρύτανης
Χ. Ι. Μπούρας