Αγωγός ύδρευσης από το Καστράκι : Η ασυνήθιστα πολύ μικρή έκπτωση και ο αποκλεισμός τριών συμμετεχόντων

Μακριά από τα ειωθότα των διαγωνισμών είναι τα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία δημοπράτησης του νέου αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι.

Το έργο προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” κατοχυρώθηκε με πρόσφατη απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου στην κοινοπραξία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΜΤ Α.Τ.Ε.», ως προσωρινός μειοδότης του έργου, με μέση έκπτωση 2%. Πρόκειται για δύο σημαντικές εταιρείες του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα υδραυλικά και περιβαλλοντικά έργα. Η ΜΤ Α.Τ.Ε. παρεμπιπτόντως είναι η εταιρεία που ολοκλήρωσε πρόσφατα την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου, ένα έργο που κατοχυρώθηκε υπέρ της μετά από μια διαδικασία δημοπράτησης σήριαλ, με αλλεπάλληλες προσφυγές και ενστάσεις, όπου στο τέλος η εταιρεία δικαιώθηκε από το ΣτΕ και έτσι η ΔΕΥΑ Αγρινίου υποχρεώθηκε να υπογράψει σύμβαση μαζί της.

Το ασυνήθιστο της δημοπράτησης του νέου αγώγου ύδρευσης από το Καστράκι ήταν ότι οι τρεις από τους τέσσερες συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αποκλείστηκαν από τη β φάση του διαγωνισμού. Και στους τρεις η επιτροπή του διαγωνισμού εντόπισε παραλείψεις στα δικαιολογητικά συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, παραλείψεις που με βάση τη διακήρυξη του έργου στοιχειοθετούν την ποινή του αποκλεισμού από το διαγωνισμό. Υπήρξε επί παραδείγματι περίπτωση που συμμετέχων στο διαγωνισμό δεν κατέθεσε Εγγύηση Συμμετοχής, δεν το κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ), άλλα βασικά έγγραφα για τη συμμετοχή του, αλλά ακόμη δεν κατέθεσε καν τεχνική προσφορά. Επίσης στους άλλους συμμετέχοντες εντοπίστηκαν πέρα από τα δικαιολογητικά σημαντικές παραλείψεις και στις τεχνικές προσφορές που κατέθεσαν και ο λόγος για παραλείψεις που και πάλι προβλέπουν αποκλεισμό από το διαγωνισμό. Έτσι η «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ», η «ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ» και η «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAΚΑΤ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Σ.Ε. –ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου (δείτε εδώ) τέθηκαν εκτός του διαγωνισμού και η κοινοπραξία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΜΤ Α.Τ.Ε.» συνέχισε μόνη της…

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στο πρωταρχικό στάδιο του διαγωνισμού η διακήρυξη του έργου ακυρώθηκε με απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών μετά από προσφυγή ενός εκ των συμμετεχόντων εταιρειών στο διαγωνισμό, ωστόσο στη συνέχεια το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη τη διακήρυξη.

Σε κάθε περίπτωση αν οι μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα έχουν θεωρηθεί “μάστιγα” από πολλές απόψεις, στην περίπτωση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑ βρισκόμαστε στο άλλο άκρο, με μια ασυνήθιστα πολύ μικρή έκπτωση. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δημοπρατήθηκε με το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς και όχι με νέο που ψηφίστηκε προ ολίγων μηνών και για την αντιμετώπιση των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών στα έργα προβλέπει μεταξύ άλλων να αιτιολογείται όποια προσφορά έχει απόκλιση μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο του συνόλου των εκπτώσεων των προσφορών που υποβλήθηκαν.

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει το τελικό στάδιο του διαγωνισμού και το αν θα υπάρξουν ή όχι (κάτι που από ορισμένους θεωρείται το πιθανότερο) προσφυγές ή ενστάσεις. Πάντως σε γενικότερο επίπεδο -ειπώθηκε και στο 4ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών- σε μια μερίδα του κατασκευαστικού κλάδου φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να σταματήσουν τις ατέρμονες προσφυγές και να υπάρξει ένα μορατόριουμ στον κλάδο ενόψει των έργων που θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης περιόδου.