Μετά βαΐων και κλάδων εξαγγέλθηκε το 2017 από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή η «Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Η δημοπράτηση της μελέτης έγινε περίπου ένα χρόνο αργότερα, αλλά λόγω προσφυγών η διαδικασία της δημοπράτησης ολοκληρώθηκε το… Σεπτέμβριο του 2021. Τρία χρόνια δηλαδή για να δημοπρατηθεί μια μελέτη. Τόσο γρήγορα κυλούν τα πράγματα για την αξιοποίηση της Τριχωνίδας…
Και έχουμε συνέχεια… Σε σχεδόν ένα χρόνο από σήμερα και φυσικά εκτός απροόπτου η μελέτη εφαρμογής του έργου θα έχει ολοκληρωθεί και αφού πάρει -και όποτε πάρει- τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις θα οδεύσει προς δημοπράτηση το έργο… Τούτο σημαίνει πως ίσως θα είναι θαύμα, αν προλάβει η παρούσα Περιφερειακή Αρχή να δημοπρατήσει το έργο στη διάρκεια της θητείας της.
Στο μεσοδιάστημα βέβαια κάτι πρέπει να συζητάμε για την Τριχωνίδα. Έτσι λοιπόν συζητάμε τις… ιδέες της “Μελέτης Στρατηγικής Ανάπτυξης” που προκήρυξε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης το 2019. Ιδέες (φωτό) που μπορεί να είναι καλές ή κακές, αλλά κανείς δεν ξέρει αν είναι συμβατές με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που εκπονεί το ΥΠΕΝ και η οποία αναμένεται σε δύο περίπου χρόνια να καταλήξει σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίζει επιμέρους ζώνες προστασίας και επιτρεπόμενες χρήσεις. Ενδεχομένως δε για τον πλήρη καθορισμό των χρήσεων γης να χρειαστεί μετά την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την Τριχωνίδα, το οποίο πιθανότατα θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα αναρωτηθεί βεβαίως κανείς αν μπορεί να γίνει κάτι άλλο εκτός από τα να περιμένουμε να τελειώσουν όλα αυτά… Φυσικά θα μπορούσαν οι αρμόδιοι και οι αναρμόδιοι να ασχοληθούν με το αποχετευτικό σύστημα που δεν υπάρχει σε όλους τους παραλίμνιους οικισμούς, με το φαινόμενο της παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων και μπαζών σε πολλά σημεία περιμετρικά της λίμνης, με τις εκχερσώσεις και τα μπαζώματα, με το παράνομο by-pass στο θυρόφραγμα που ενώνει την Τριχωνίδα και την Λυσιμαχεία. Αλλά αυτά για τους ανευθυνοϋπεύθυνους ίσως είναι ψιλά γράμματα… και προτιμούν να ασχολούνται με τα μεγάλα και τα οραματικά…