Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» της Ελληνικής Εταιρείας Οικοτουρισμού.
Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βάσως Κατράκη – Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών, στο Αιτωλικό ημερίδα στο πλαίσιο του Έργου «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών». Η ημερίδα είχε ως στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων στην Προστατευόμενη Περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και περιοχή Natura Λίμνης Τριχωνίδας, στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπισή του και στην ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού. Συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανώσεων, εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και απλοί πολίτες.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ τού Φορέα Διαχείρισης κ. Φώτης Περγαντής καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε το δίκτυο των τοπικών εθελοντών που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμου και το Active citizens fund για τη δράση τους. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Πρόνοιας, Τοπικής Ανάπτυξης, ΚΕΠ, Δημοτικής Αστυνομίας και Πολεοδομίας Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος έκαναν τοποθετήσεις για το πρόβλημα και δήλωσαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Οικοτουρισμού.
Η κ. Φούλη Παπαγεωργίου εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού παρουσίασε το Έργο Φύλακες της Φύσης, την εστίαση του στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία δικτύου εθελοντών και την κινητοποίηση του τοπικού πληθυσμού. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει τη μεγάλη συμμετοχή που είχαν οι τοπικοί φορείς και οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο Φύλακες της Φύσης στις δύο εθελοντικές δράσεις καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου .
Ο κ. Γιάννης Σελιμάς, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων παρουσίασε τα αποτελέσματα της Μελέτης Καταγραφής και Αξιολόγησης χώρων Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Απορριμμάτων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Αιτωλικού και εστίες απορριμμάτων στην παραλίμνια ζώνη της περιοχής Natura λίμνης Τριχωνίδας, από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, επίσης ανέφερε τις επιτυχείς ενέργειες του Φορέα που εξασφάλισαν για πρώτη φορά χρηματοδότηση για την απομάκρυνση αδρανών υλικών από την περιοχή και ευχαρίστησε την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού αλλά και το δίκτυο των Εθελοντών για τη σημαντική συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το σπουδαίο αυτό πρόβλημα.
Στη συνέχεια έκαναν παρεμβάσεις η κ. Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, ο καθηγητής Γεράσιμος Αράπης, ο κ. Κώστας Τενεκετζής μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων, και ο Δρ Μιχαήλ Ξανθάκης διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στην ημερίδα υπήρχε η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής μέσω zoom.
Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων πολιτών και εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων και των τοπικών αρχών, και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενός σωστού και αποτελεσματικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και στην αναγκαιότητα να χτιστούν συνέργειες μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και με την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να υιοθετήσουν υπεύθυνη συμπεριφορά.