«Τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε, κατά κοινή ομολογία, έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια σε σχέση με το παρελθόν. Και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αδύναμες και ξεπερασμένες υποδομές που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις μίας συνεχιζόμενης και πολλαπλασιαζόμενης καταστροφής, που για να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά απαιτεί την σύνταξη ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων και τον εκσυγχρονισμό των κρίσιμων υποδομών. Για τον λόγο αυτό, η προσοχή μας, εκτός από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια θωράκισης, πρέπει να στραφεί και στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και συνεκτικού σχεδίου ανθεκτικότητας του τόπου μας στην εποχή της κλιματικής κρίσης».
Αυτά δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2021 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανού, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου και με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών, Μ. Σαλμά και Θ. Μαυρομμάτη, των Δημάρχων, Κ. Λύρου ( Ι.Π. Μεσολογγίου), Γ. Παπαναστασίου, (Αγρινίου), Σ. Κωνσταντάρα, (Θέρμου), Β. Γκίζα, (Ναυπακτίας), Γ. Αποστολάκη, (Ακτίου – Βόνιτσας), Γ. Κατσούλα (Αμφιλοχίας) και Γ. Τριανταφυλλάκη (Ξηρομέρου), στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε η πρώτη αποτίμηση των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησε το νέο κύμα κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, με τον κ. Φαρμάκη, να επισημαίνει επίσης την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των πολυάριθμών προβλημάτων, αλλά κα της ενίσχυσης των υπηρεσιών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι όλες οι περιοχές που επλήγησαν από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πρέπει να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες και η Αιτωλοακαρνανία στο σύνολό της, καθώς επλήγησαν κρίσιμες υποδομές σε όλες τις περιοχές, ενώ εξαιρετικής σπουδαιότητας είναι η καθίζηση που υπέστη η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος της γέφυρας Ευηνοχωρίου με αποτέλεσμα να έχει κλείσει. Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου κατέρρευσε και η παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα, παρασύροντας μέρος του δικτύου ύδρευσης της Ι.Π. Μεσολογγίου. Επίσης, προβλήματα καταπτώσεων και καθιζήσεων παρουσιάστηκαν στο ορεινό οδικό δίκτυο των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου, ενώ εκτός του ποταμού Ευήνου και ο ποταμός Ίναχος στον ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας λειτούργησε οριακά καθώς αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα η στάθμη των υδάτων.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε συνεργασία με τους Δήμους θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές ζημιών και σε οικισμούς, σπίτια και επιχειρήσεις. «Θα σταθούμε στο πλευρό των Δήμων και των συμπολιτών μας με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Τα μηχανήματα θα είναι διαθέσιμα για όσο απαιτηθεί και τα στελέχη μας θα συνδράμουν διαρκώς τις προσπάθειες των υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η μάχη μας συνεχίζεται. Ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και η επιλογή μας είναι μόνο μία: Αγώνας!» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.