Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 10ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs” την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ., με κεντρικό θεματικό άξονα τις τεχνικές δημιουργίας χαρακτικών έργων σε διαφορετικές επιφάνειες αναδεικνύοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα και την μοναδικότητα αυτής της ιδιαίτερης τέχνης. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της χαρακτικής και τα μυστικά της ερχόμενοι σε επαφή με τον διακεκριμένο χαράκτη και ζωγράφο από το Αιτωλικό Μιχάλη Κότσαρη ο οποίος μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις του πάνω σ΄ αυτή.
Το 10ο εργαστήρι με τίτλο: «Η Τέχνη της Χαρακτικής» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μιχάλη Κότσαρη (Χαράκτη-Ζωγράφο) και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό» και έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» συνοδευόμενο από τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Το εργαστήριο άνοιξε ο Hub Manager του προγράμματος Βασίλειος Αρτίκος ο οποίος αρχικά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο χώρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημοτική ενότητα του Αιτωλικού η οποία έχει έντονο αποτύπωμα στην χαρακτική τέχνη και μεγάλη κληρονομιά χαρακτικών έργων καθώς υπάρχει σχολή χαρακτικής και το μουσείο της αείμνηστης χαράκτριας Βάσως Κατράκη όπου φιλοξενούνται τα έργα της.
Στη συνέχεια προλόγισε τον ομιλητή Μιχάλη Κότσαρη, αναφερόμενος στο θέμα που θα αναλύσει ο ίδιος διαδραστικά. Ξεκινώντας την εισήγησή του ο Μιχάλης Κότσαρης ανέφερε ότι η χαρακτική ως μέσο αποτύπωσης έργων τέχνης πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ.. Στη συνέχεια ανέλυσε τους τρόπους, τις μεθόδους και την τεχνική δημιουργίας χαρακτικών πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες (τύπωμα σε ξύλο, χαλκό, χαρτί), κάνοντας ταυτόχρονα και πρακτική εφαρμογή, εισάγοντας τους συμμετέχοντες στο πνεύμα της. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι για τη δημιουργία μήτρας και την παραγωγή έργων απαιτείται προσωπική επιμέλεια και επιμονή από τον καλλιτέχνη για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας αποτελεί και η επιλογή ποιοτικών υλικών (ειδικότερα του χαρτιού). Επίσης τόνισε ότι σε αντίθεση με τις άλλες αναπαραστατικές τέχνες (π.χ. ζωγραφική), στη χαρακτική υπάρχουν αυστηροί διεθνείς κανόνες για την υπογραφή των έργων από το δημιουργό καλλιτέχνη και την αποτύπωση της μοναδικότητας του καθενός από αυτό (αρίθμηση). Τέλος ακολουθήσε η επίδειξη δημιουργίας αντιτύπων στη πρέσα.
Με τη λήξη του εργαστηρίου έλαβε χώρα συζήτηση με το κοινό. Ακολούθως, υπό τη συνοδεία του Μιχάλη Κότσαρη, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το εργαστήρι «ergogallery 98» όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την προσωπική συλλογή έργων του.