Μήπως κάποιοι πάροχοι εκμεταλλεύονται την ενεργειακή κρίση;
Έπεται και δικαστική διεκδίκηση των οφειλόμενων από τους παρόχους
Η ενεργειακή κρίση έχει διαμορφώσει ομολογουμένως έχει εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο το σκηνικό και μέσα στην αγορά ενέργειας έχει δημιουργήσει πρόσθετες παρενέργειες και στο δημόσιο τομέα. Και μια από αυτές αφορά τους Δήμους της χώρας, καθώς οι προμηθευτές ρεύματος δεν πληρώνουν τους δήμους έγκαιρα (εντός διμήνου όπως προβλέπεται) και εκείνοι με τη σειρά τους βλέπουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται και δυσκολεύονται να πληρώσουν τα αυξημένα κόστη για ύδρευση και οδικό φωτισμό. Το θέμα, που έχει και άλλες προεκτάσεις, απασχολεί και την Κεντρική Ένωση των Δήμων που έχει ζητήσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης.
Το θέμα συζητήθηκε και στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Στ. Καμμένου.
Η απάντηση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ήταν σε γενικές γραμμές αναμενομένη, καθώς και ο Δήμος Αγρινίου, όπως το σύνολο των Δήμων της χώρας, έχει λαμβάνειν από τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο ένα σημείο της απάντησης που έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Φωτάκης προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς όπως είπε για τα χρέη των παρόχων ο Δήμος Αγρινίου ξεκίνησε ήδη τις οχλήσεις -αρχικά τηλεφωνικά- και ήδη επεξεργάζεται τις οχλήσεις μέσω της δικαστικής οδού. Το εντυπωσιακό όμως της υπόθεσης είναι ότι αρκούσε μια τηλεφωνική όχληση σε έναν από τους παρόχους για να καταβληθούν την επόμενη μέρα στο Δήμο Αγρινίου από τα ανταποδοτικά τέλη 300.000 ευρώ. Και για να αρκεί ένα τηλεφώνημα για να πληρωθούν την επομένη 300.000 ευρώ, οφειλόμενα από τα ανταποδοτικά τέλη, αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάποιοι πάροχοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ενεργειακή κρίση.
Ως επί το πλείστον μιλάμε για χρήματα –τα δημοτικά τέλη- των Δήμων που εισπράττονται από τους παρόχους, αλλά δεν αποδίδονται εντός διμήνου όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές προς τους Δήμους. Σύμφωνα με το Β. Φωτάκη υπάρχουν ακόμη 300.000 ευρώ από τα δημοτικά τέλη που ο δήμος Αγρινίου δεν τα έχει λάβει από τους παρόχους και θα διεκδικηθούν μέσω της δικαστικής οδού, αν στο μεσοδιάστημα δεν αλλάξει κάτι.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου η ιστορία αυτή δεν είναι τωρινή. Στο Δήμο Αγρινίου και στο πρόσφατο παρελθόν πριν μάλιστα προκύψει η ενεργειακή κρίση υπήρχε υστέρηση των εσόδων, καθώς η ΔΕΗ καθυστερούσε να αποδώσει τα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα -όπως και τώρα- ο Δήμος Αγρινίου να αναγκάζεται να ενισχύει τον κωδικό των ανταποδοτικών από τα ίδια έσοδα.
Το θέμα όμως είναι βαθύτερο. Μια συνηθισμένη πρακτική των παρόχων είναι όταν ένας πολίτης κάνει μια ρύθμιση – διακανονισμό, οι πάροχοι κρατούν πρώτα τα ποσά που αντιστοιχούν στο λογαριασμό του ρεύματος και στην συνέχεια με τις τελευταίες δόσεις του διακανονισμού -αν και εφ’ όσον αυτός συνεχίζει να εξυπηρετείται- αποδίδονται τα τέλη στους Δήμους. Επιπλέον σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου κανένας Δήμος στη χώρα δεν γνωρίζει πόσα και ποια ρολόγια υπάρχουν σε κάθε πάροχο. «Όταν αλλάζει ο δημότης πάροχο, ο Δήμος δεν το ξέρει γι’ αυτό έχουμε ζητήσει ως ΚΕΔΕ να δημιουργηθεί ένα μητρώο, στο οποίο θα περνούν αυτές οι αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.
Σε 1,2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αύξηση του ενεργειακού κόστους στη ΔΕΥΑ Αγρινίου
Ενώ αναφορικά με τις ΔΕΥΑ επειδή δεν μπορούν να επιχορηγηθούν από τους Δήμους ο Δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε ότι το αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να επιχορηγηθούν απ’ ευθείας από το Κράτος. Ενδεικτικό πάντως της αύξησης του κόστους στη ΔΕΥΑ Αγρινίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κ. Κιτσοπάνος, είναι ότι το 2021 το ενεργειακό κόστος ήταν σε σχέση με το 2020 αυξημένο κατά περίπου 200.000 ευρώ. Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι εκτιμήσεις πως φέτος θα αυξηθεί πολύ περισσότερο κατά περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑ Αγρινίου από 1,9 εκατ. το 2019 προβλέπεται να φτάσει το 2020 τα 3,3 εκατ. ευρώ.