Κινητοποιήσεις διαρκείας για τις ΥΔΟΜ: Μείζον πρόβλημα στο Μεσολόγγι, μεγάλο το βάρος στο Αγρίνιο

Με απεργία και αποχή στις υπηρεσίες δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 24 Μαρτίου και με πανελλαδική στάση εργασίας στις 23 Μαρτίου από τις 9πμ έως τις 12 το μεσημέρι, αντιδρούν ομοσπονδίες εργαζομένων στο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Η στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά σύμφωνα με περσινά στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, (τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έκτοτε) είναι τραγική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι Ομοσπονδίες των εργαζόμενων (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.), από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ.

Επίσης από τη μελέτη προκύπτει ότι:
• η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ
• 33 δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων
• περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ
Από τις 168, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μονάχα 2 και 16 διαθέτουν 3 Μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 δηλαδή ΥΔΟΜ λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.
Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Η εικόνα στην Αιτωλοακαρνανία

Στο Δήμο Μεσολογγίου η ΥΔΟΜ εξυπηρετεί τους Δήμους Ξηρομέρου και Ακτίου Βόνιτσας, που δεν διαθέτουν πλέον αντίστοιχη υπηρεσία. Ωστόσο η ΥΔΟΜ Μεσολογγίου διαθέτει μόλις ένα υπάλληλο με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατον η υπηρεσία να λειτουργήσει στοιχειωδώς και να διεκπεραιώσει ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων. Το θέμα έθεσε σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κ. Λύρος, ωστόσο κάποια άμεση λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Η ΥΔΟΜ Αγρινίου από την άλλη καλείται να εξυπηρετήσει τους Δήμους Θέρμου και Αμφιλοχίας. Η στελέχωσή της δεν είναι τόσο προβληματική όσο αυτής του Μεσολογγίου. Ωστόσο σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, έχει οριακά επαρκή στελέχωση στα Τμήματα Πολεοδομικών Εφαρμογών και Έκδοσης Αδειών Δόμησης τα οποία εξυπηρετούν σε ικανοποιητικό βαθμό τους Πολίτες. Όμως στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών (που ασχολείται με έλεγχο αυθαίρετων και επικίνδυνων κατασκευών) υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σοβαρή υποστελέχωση, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης

Οι Ομοσπονδίες διεκδικούν:
• Επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων.
• Νέες προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με την ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να τους μετακινούν στις τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες των δήμων.
• Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματική δουλειά τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.
• Κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).
• Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.
• Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.
• Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των Υπαλλήλων για τις Υπηρεσιακές διώξεις που υφίστανται.
• Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες.
• Υποχρεωτική προέγκριση άδειας και στην Κατηγορία 3 από την αρμόδια ΥΔΟΜ.
• Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.