Την ώρα που στην Ελλάδα τα κόμματα θέλουν να αποφύγουν το στίγμα μιας συγκυβέρνησης είναι γνωστό ότι η Τουρκία καιροφυλακτεί για να εκμεταλλευτεί μια πιθανή αστάθεια
Του Δημήτρη Παπαδάκη
Η απλή αναλογική και το «στίγμα» μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης, που θέλουν να αποφύγουν τα κόμματα, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών η χώρα φαίνεται ότι έχει μπει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αρχικά για την οικονομία και δευτερευόντως για την όξυνση του πολιτικού κλίματος. Είτε οι εκλογές γίνουν εντός του 2022, είτε η κυβέρνηση επιδιώξει να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές το 2023, το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές θα είναι τουλάχιστον διπλές. Εντωμεταξύ η μέχρι στιγμής τουλάχιστον στάση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη εγείρει κάποιες σημαντικές πιθανότητες να υπάρξουν και τρίτες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποτινάξει από πάνω του το στίγμα του κόμματος συμπλήρωμα, είτε σε μία κυβέρνηση με βασικό παίκτη τη Νέα Δημοκρατία, είτε σε μία κυβέρνηση με πρώτο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα από τον κίνδυνο παρατεταμένης ακυβερνησίας που θα δημιουργήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τουρκική απειλή. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι προαναγγέλλουν το τι θέλουν να κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο Ερντογάν, που έχει και αυτός εκλογές το 2023 αλλά κυρίως την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, θα ήθελε για πρακτικούς, αλλά και συμβολικούς λόγους, να πετύχει κάτι σε σχέση με τα… σύνορα της καρδιάς του.
Από την εμπειρία των Ιμίων με τον Ανδρέα Παπανδρέου να βρίσκεται στο νοσοκομείο και τον Κώστα Σημίτη μόλις να έχει ορκιστεί πρωθυπουργός, ξέρουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία πάντοτε καιροφυλακτεί να εκμεταλλευτεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας ή γενικότερα μεταβατικές συνθήκες στην Ελλάδα. Τούτου δοθέντος το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχώς αναβαθμίζει τις απειλές της -όπως έγινε πρόσφατα με την επιστολή στον ΟΗΕ αναφορικά με το καθεστώς των νησιών- και ουδόλως δείχνει να φοβάται με τους νέους ελληνικούς εξοπλισμούς, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικό στο πώς θα χειριστεί το «σκόπελο» της απλής αναλογικής και πώς θα προκύψει η επόμενη κυβέρνηση για τη χώρα.
Ήδη το επόμενο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οδηγούνται σε μία προεκλογική περίοδο για τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου, όπου φαίνεται πώς το ρεπουμπλικανικό κόμμα θα επανακάμψει. Είναι λογικό λοιπόν αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον τω ΗΠΑ να στραφεί περισσότερο στο εσωτερικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μία ενδεχόμενη αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας στο πεδίο.
Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, να πορεύεται δύο χρόνια χωρίς Κυβέρνηση. Και από οικονομική σκοπιά να το δει κανείς, η Ελλάδα δεν έχει τη δημόσια διοίκηση που να μπορεί να λειτουργεί όπως το Βέλγιο χωρίς Κυβέρνηση. Και βέβαια δεν έχουμε τους γείτονες του Βελγίου…