Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε με τρόπο που είναι αδύνατη τη μερική κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτιρίου
Οι Καπναποθήκες Ηλιού στο Αγρίνιο τελικά διεκδικούν πολλά ρεκόρ… Γκίνες, με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες. Όχι μόνο γιατί αφέθηκαν στην τύχης τους να καταρρέουν σιγά – σιγά, χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς αρμόδιος να επιλύσει το ακανθώδες ζήτημα του ιδιοκτησιακού, αλλά και γιατί τα τελευταία δύο περίπου χρόνια που η κατάρρευση του ετοιμόρροπου κτιρίου έχει επιταχυνθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνει με τις αποφάσεις του να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη.
Το περασμένο καλοκαίρι το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων «διέκρινε» την πιθανότητα διάσωσης και αξιοποίησης του χαρακτηρισμένου εδώ και 20 χρόνια ως ετοιμόρροπου κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού, απαγορεύοντας την ολική ή μερική κατεδάφισή του και τασσόμενο «υπέρ της σύνταξης, από το φερόμενο ιδιοκτήτη, μελέτης άμεσης προσωρινής αντιστήριξης της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, ενόψει μελλοντικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου».
Σε νεότερη απόφασή του, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το ΑγρίνιοCulture.gr, το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να μετακινήθηκε από την αρχική του απόφαση και να ενέκρινε την μερική καθαίρεση του ανατολικού τμήματος του κτιρίου, ωστόσο έθεσε τέτοιους όρους, ώστε αυτή η απόφαση να είναι αδύνατον να εκτελεστεί… Και αυτό γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού εκτός από ότι δεν κάνει ρητή αναφορά στο ποιος θα πρέπει να κάνει τη μερική κατεδάφιση του κτιρίου και τις μελέτες αντιστήριξης των τοιχοποιιών που θα παραμείνουν, προβλέπει με την απόφασή του η κατεδάφιση να γίνει με τα… χέρια, δηλαδή με τη χρήση εργαλείων χειρός και χωρίς τη χρήση μηχανημάτων, πράγμα που είναι αδύνατον να γίνει καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα πρέπει κάποιοι εργάτες να δουλέψουν στο ετοιμόρροπο κτίριο χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, όταν τμήματα του κτιρίου θα «κρέμονται» πάνω από το κεφάλι τους και αυτοί από κάτω θα πρέπει να κατεδαφίζουν….
Συγκεκριμένα η απόφαση του ΥΠΠΟ προβλέπει:
• «Ελεγχόμενη καθαίρεση τμημάτων της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας που παρουσιάζουν απόκλιση από την κατακόρυφο (από την αρχή του τρίτου ανοίγματος από τα αριστερά έως το πέρας του τελευταίου ανοίγματος στα δεξιά).
• Αντιστήριξη εσωτερικά και εξωτερικά των τοιχοποιιών που θα παραμείνουν, κατόπιν σχετικής μελέτης.
• Καθαρισμός από τα υλικά κατάρρευσης και κοπή δέντρων στο εσωτερικό του κτηρίου, αφού αρθεί ο κίνδυνος στο εσωτερικό για τους εργαζόμενους.
• Τοποθέτηση ισχυρής περίφραξης και σε μεγαλύτερη απόσταση από την υφιστάμενη, για την αποτροπή κινδύνου ατυχήματος και ζημιών.
• Επίχριση με υδραυλικό κονίαμα όλων των σημείων που έχει καταπέσει το επίχρισμα, για την αποφυγή διάβρωσης του συνδετικού λασπο-κονιάματος.
Επίσης, πριν την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών καθαιρέσεων και απομακρύνσεων τμημάτων του μνημείου – οι οποίες θα υλοποιηθούν με τα χέρια και την χρήση μικρών εργαλείων χειρός χωρίς την χρήση σκαπτικών κ.λπ. μηχανημάτων – να πραγματοποιηθεί λεπτομερής σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αυτού και να έχουν συλλεχθεί και φυλαχθεί όλα τα υγιή υλικά και δομικά στοιχεία που παρουσιάζουν μορφολογικό, τεχνολογικό ή άλλο ενδιαφέρον, για αναφορά και επανάχρησή τους σε μελλοντική αποκατάσταση».
Σε αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης του ΚΑΣ προσανατολίζεται ο Δήμος Αγρινίου
Ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr, θα προβεί εκ νέου σε μια προσπάθεια να άρει τις εμμονές του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι υπάρχει η σκέψη για νέα αίτηση θεραπείας κατά της πρόσφατης απόφασης του ΚΑΣ Νεοτέρων Μνημείων, ζητώντας την ολική κατεδάφιση του κτιρίου.
Η εξέλιξη πάντως των πραγμάτων έως τώρα τη τελευταία διετία αναδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το πόσο λάθος είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Μόλις το καλοκαίρι του 2021 το Υπουργείο Πολιτισμού με μια ακατανόητη απόφαση δεν ενέκρινε την καθαίρεση του ήδη μισογκρεμισμένου ανατολικού τοίχου του κτιρίου και λίγους μήνες μετά, το Δεκέμβριο, αυτός κατέρρευσε καταπλακώνοντας ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.