Σε τούνελ δίχως φως η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου [pics]

Στο ψυγείο βρίσκεται τα τελευταία δυο χρόνια η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και η μετατροπή της σε Πολιτιστικό Κέντρο. Το έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009 έχει προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ περίπου και χρόνο αποπεράτωσης μόλις 12 μήνες, ωστόσο η παύση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου το 2010 στο πρόγραμμα «Θησέας» που είχε ενταχθεί πάγωσε την ολοκλήρωσή του, όπως και σε πολλά άλλα έργα ανά τη χώρα.

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για άμεση εξόφληση όλων των οφειλών προς τους εργολήπτες για έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», τίποτε δεν έγινε. Αποτέλεσμα το δημόσιο να δώσει παράταση για άλλον ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2012, στον οποίο υποτίθεται ότι θα πληρώνονται λογαριασμοί από έργα του προγράμματος «Θησέας».

Νωρίτερα το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και που θα το αντικαταστούσε το «Θησέας» έμεινε στα χαρτιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της δραματικής μείωσης των εθνικών πόρων που θα το χρηματοδοτούσαν. Ακόμη σκέψη να μεταφερθούν κάποια έργα στο ΕΣΠΑ ναυάγησε καθώς άλλες οι προδιαγραφές ήταν των έργων του «Θησέα» κι άλλες -αυστηρότερες- για το ΕΣΠΑ.

Έτσι το ημιτελές κτίριο της παλιάς Λαχαναγοράς, που ταυτίζεται με την νεότερη ιστορία της πόλης και χτίστηκε το 1930 επί θητείας του Δημάρχου Ανδρέα Παναγόπουλου, με επιβλέποντα τον Βασίλειο Κουρεμένο διακεκριμένο μηχανικό της εποχής, ρημάζει πάλι… Μάλιστα την περασμένη άνοιξη από το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο του κτιρίου είχαν κλαπεί διάφορα υλικά, κυρίως σύρματα και χαλκός.