Αίτημα άμεσης σύγκλησης Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το αγροτικό ζήτημα, την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των εργατών γης, καθώς και την αναζήτηση νέων ευκαιριών με νέες καλλιέργειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης κατέθεσε η παράταξη του Απ. Κατσιφάρα.
Προτείνει μάλιστα η συνεδρίαση αυτή να γίνει εντός του επόμενου 10ημέρου θεωρώντας ότι το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία καθώς επίσης και να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, συνεταιριστικές ενώσεις, αγροτικοί σύλλογοι, Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, ομάδες παραγωγών και ενώσεις νέων αγροτών).
Η παράταξη του Απ. Κατσιφάρα στρέφει πάντως τα πυρά της και προς την Περιφερειακή Αρχή εκτιμώντας ότι “έχει επιμελώς αποφύγει να βγει μπροστά, να διεκδικήσει, να συγκρουστεί και ταυτόχρονα να επεξεργαστεί ως όφειλε ένα σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων, ενώ έχει και την αρμοδιότητα και τους πόρους και φωνή”.
“Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις, που συνεχίζονται ανεξέλεγκτες για μεγάλο διάστημα, έχουν φέρει στα όριά τους αγρότες και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων. Η κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο είναι αποκαρδιωτική και στέλνει μήνυμα άμεσου κινδύνου” εκτιμά η παράταξη του Απ. Κατσιφάρα και μεταξύ άλλων αναφέρει στο αίτημά της :
“Ένα πάζλ δύσκολο, που μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Ο αγροτικός κόσμος ακούει συνεχώς για μέτρα ανακούφισης, αλλά καθημερινά διαπιστώνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει και ζητά επειγόντως ένα σχέδιο άμεσο και συνεκτικό, που θα τον ανακουφίσει. Οι παραγωγοί αναζητούν σταθερότητα για να συνεχίσουν να παράγουν. Ιδιαίτερα, στο Νομό Ηλείας οι πολίτες και οι αγρότες ειδικότερα ακόμη περιμένουν εδώ και 10 μήνες το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός.
Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως κατ’ εξοχήν Αγροτική Περιφέρεια έπρεπε να ήταν πρωταγωνιστής των πρωτοβουλιών, φορέας ελπίδας και όχι ουραγός και παρατηρητής.
Τα μείζονα προβλήματα που πρέπει να μπουν πάνω στην ατζέντα για λύσεις είναι :
Α. Το Κόστος Παραγωγής που έχει πλέον ξεφύγει και πνίγει τις ΜΜ μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα αγροτικά νοικοκυριά. Ηλεκτρικό Ρεύμα, Καύσιμα, Λιπάσματα, Αγροεφόδια και μηχανήματα είναι πλέον απλησίαστα και τα μηνύματα για την εξέλιξη του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα είναι αρνητικά.
Β. Οι Εργάτες Γης που συνεχώς εγκαταλείπουν την χώρα μας λόγω αδράνειας της Κυβέρνησης να δώσει γρήγορες λύσεις σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα με τα δικά μας. Το εργατικό πρόβλημα πρέπει να τεθεί σε όλες του τις διαστάσεις, συνθήκες διαμονής – θεσμικό πλαίσιο – μισθοί ώστε οι λύσεις του να είναι πλεονέκτημα για την παραμονή και την προσέλκυση εξειδικευμένων εργατών.
Γ. Οι διατροφικές ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνουν νέες προκλήσεις στις οποίες η περιοχή μας πρέπει να απαντήσει θετικά ως προς την εθνική και ευρωπαϊκή της συνεισφορά στη εφοδιαστική ασφάλεια τροφίμων και πρώτων υλών μιας έχει όλες τις προϋποθέσεις. Η ανάπτυξη νέων καλλιέργειών σε ανενεργές και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις σε σιτηρά , ήλιο, αραβόσιτο και ζωοτροφές πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, όπως ακριβώς κάνουν περιφέρειες με ανάλογα παραγωγικά χαρακτηριστικά σήμερα στην Ευρώπη.
Η πατρίδα μας πιστεύουμε ότι μπορεί να βγει νικητής από την βαθιά κρίση, αν επενδύσουμε με σχέδιο στην περιφέρεια και την ύπαιθρο και εάν στηρίξουμε με ρεαλισμό όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα αλλά και την καινοτομία της ευφυούς γεωργίας. Το σχέδιο πρέπει να απαντά στα τρία παραπάνω καυτά ζητήματα και ταυτόχρονα να συνδυαστεί με την βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας ΚΑΠ. Το περιβάλλον και οι νέες τεχνολογίες καθώς και πολιτικές για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη στην ύπαιθρο πρέπει να είναι οι μεγάλες προτεραιότητες και για την επόμενη περίοδο”.