Χρ. Σταρακά: Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε άμεσα λύση για την ελιά Καλαμών

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστίνα Σταρακά έθεσε το θέμα της Π.Ο.Π «Ελιά Καλαμάτας».

Στην τοποθέτησή της επεσήμανε:

“Η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας» συνιστά μία καταστροφική εξέλιξη και έρχεται να προστεθεί στα τόσα αλλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής. Οι οικονομικές συνέπειες αγγίζουν όχι μόνο ένα προϊόν και έναν κλάδο, αλλά́ ολόκληρη την εγχώρια οικονομία. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ θέτει σε κίνδυνο το εμπορικό μέλλον του πρώτου εξαγωγικού αγροτικού προϊόντος της χώρας που εξάγεται από το 1930, σε ποσότητες πλέον των 73.000 τόνων και αξία άνω των 220 εκατ. ευρώ ετησίως σήμερα, και 120.000 τόνους “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία των πολυάριθμων φυτεύσεων των τελευταίων χρόνων, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία.

Η ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα οι Έλληνες παραγωγοί βρώσιμης ελιάς που δραστηριοποιούνται εκτός Μεσσηνίας με τους παραγωγούς από Τουρκία, Μαρόκο, Αλγερία και άλλες τρίτες χώρες, στερεί το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγών και των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών ή εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής, οδηγώντας παράλληλα στον εξοστρακισμό από τις αγορές του εξωτερικού αλλά και εσωτερικού, Άρα, θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα στην απορρόφηση του προϊόντος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως στα νέα παιδιά, τους νέους παραγωγούς που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα και την καλλιέργεια της ελιάς. Βέβαια, επειδή η ζήτηση της ελιάς εκτός Ελλάδος είναι μεγάλη και η Μεσσηνία καλύπτει μόνον το 3% της Πανελλαδικής παραγωγής θα δούμε φαινόμενα που υπήρχαν πριν από την περιβόητη απόφαση Αποστόλου του 2018. Δηλαδή παράνομες υπογραφές, παράνομες διακινήσεις μέσω Μεσσηνίας, παράνομα «βαφτίσια» κλπ., με το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα για όλα αυτά τα αλισβερίσια! Το σίγουρο είναι ότι έρχονται πέτρινα χρόνια για τους δικούς μας παραγωγούς και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Μετά τις εξευτελιστικές τιμές της προηγούμενης χρονικής περιόδου- οι οποίες και υποβάθμισαν το προϊόν-, την ακαρπία και τον παγετό, την πανδημική και την ενεργειακή κρίση, πλέον οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη πρόβλημα. Το ζήτημα όφειλε να έχει ήδη ενεργοποιήσει την αντίδραση της δημοτικής αρχής. Αντίδραση που πρέπει να μετουσιωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την εφαρμογή κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία της παραγωγής στην περιοχή. Έχουμε χρέος να αντιδράσουμε συντεταγμένα και ως Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσει το πρόβλημα. Οι αντοχές των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εξαντληθεί κι αυτό οι κυβερνώντες οφείλουν να το κατανοήσουν.’