Στο πλευρό των υγειονομικών το Δημοτικό Συμβούλιο για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις
Την απόφαση να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου συζητώντας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου από την υποστελέχωσή του.
Αρχικά αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στην κινητοποίηση που θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα 14/7 στις 12:00 στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Αγρινίου. Επίσης ο Δήμος Αγρινίου θα συμμετάσχει και στη σύσκεψη φορέων και σωματείων που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 18/7 για την οργάνωση του συλλαλητηρίου που προγραμματίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανία από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Το συλλαλητήριο αυτό έχει αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη 21/7, ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου και ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνία του συλλαλητηρίου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωσή του και με βασικό στόχο να είναι κατά το δυνατόν μαζικότερο.
Στη συζήτηση το λόγο αρχικά έλαβαν ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μ. Αραβάνης και ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Β. Καραγιώργος, παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κοινό σημείο των τοποθετήσεων των υγειονομικών είναι ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με υπερεφημέρευση των γιατρών και με εντέλλεσθε από τη Διοίκηση. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΝΑ έθεσε και το ζήτημα της αλλαγής του Οργανισμού του Νοσοκομείου, καθώς όπως ανέφερε με το ίδιο και λιγότερο προσωπικό οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν ένα Νοσοκομείο που από τις 120 πήγες στις 250 κλίνες. Οι μετακινήσεις γιατρών δεν λύνουν το πρόβλημα είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών ζητώντας την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ενώ υπογράμμισε ότι η Ένωση παραμένει αντίθετη και δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συγχώνευση κλινικών, όπως ουσιαστικά έγινε με τις χειρουργικές κλινικές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, που λόγω των ελλείψεων το προηγούμενο διάστημα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο καθεστώς εφημεριών σε επίπεδο νομού.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής (Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης) καθώς και ο Λ. Δημητρογιάννης για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Πυρά για την κυβερνητική πολιτική και αιχμές για τα… εσωτερικά του Νοσοκομείου
Ομοβροντία πυρών από όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου και το Δήμαρχο δέχθηκαν ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης και ο διοικητής του Νοσοκομείου Μ. Σερασκέρης για την απουσία τους από την συνεδρίαση, αν και είχαν κληθεί. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου επέκρινε και την απουσία των βουλευτών του νομού, τόσο των κυβερνητικών όσο και αυτών της αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι εκτός από τα λίγο πολύ γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου έγιναν αναφορικά σε δομικά – εσωτερικά προβλήματα του Νοσοκομείου. Για παράδειγμα ο Γ. Παπαναστασίου αναρωτήθηκε με νόημα γιατί έχει ειδικευόμενους γιατρούς η Καρδιολογική Κλινική και όχι η Χειρουργική και η Παθολογική. Ενώ η Χρ. Σταρακά απόρησε με τη σειρά της πως είναι δυνατόν τα τελευταία χρόνια οι παραιτήσεις γιατρών να είναι περισσότερες από τις συνταξιοδοτήσεις.
Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπως ήταν αναμενόμενο τα πυρά στράφηκαν προς την πλευρά της Κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει στοχεύσει στην ιδιωτική και όχι στη δημόσια υγεία» είπε χαρακτηριστικά η Χρ. Σταρακά, επικρίνοντας μάλιστα τη διοίκηση του Νοσοκομείου που με πρόσφατη ανακοίνωσή της προσπάθησε να απαντήσει στα περί διάλυσης του Νοσοκομείου. Σε ανάλογο τόνο και ο Στ. Καμμένος υπογράμμισε ότι επί διοικήσεως Σερασκέρη δεν υπήρξε ούτε μια νέα προκήρυξη γιατρού, ενώ επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης για επιστροφή στην ιδιωτική φύλαξη, καθαριότητα σίτιση στα νοσοκομεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το επιπλέον κόστος για την ιδιωτική φύλαξη στο Νοσοκομείο Αγρινίου αντιστοιχεί στην ετήσια μισθοδοσία πέντε γιατρών.