Μόνη προοπτική χρηματοδότησης μέσω της ΒΑΑ του Δήμου Αγρινίου, το μπαλάκι στο Υπουργείο
Επείγουσες στερεωτικές εργασίες για τη διάσωση του Αρχοντικού Σωχωρίτη στο Αγρίνιο, ενέκρινε προ μηνός περίπου το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το Αρχοντικό Σωχωρίτη, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο, που εδώ και 35 χρόνια έχει αγοραστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, παραμένει αναξιοποίητο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να έχει την τύχη των Καπναποθηκών Ηλιού, που αφέθηκαν στην τύχη τους και πλέον όντας μισογκρεμισμένες αποτελούν εστία κινδύνου. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα τα σημάδια του χρόνου είναι πιο εμφανή στο κτίριο, με αποτέλεσμα το Υπουργείο εσχάτως να κινητοποιηθεί παίρνοντας κάποια μέτρα σωστικού χαρακτήρα ( συγκεκριμένα θα γίνει καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου, σφράγιση όλων των παραθύρων, υποστυλώσεις με χονδροξυλεία και τοποθέτηση υγρομόνωσης στο ζωγραφιστό ξύλινο ταβάνι του 2ου ορόφου).
Ο Δήμος Αγρινίου έχει εντάξει στο σχεδιασμό του και τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)το διατηρητέο κτίριο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε πρώτη φάση μέσω της Στρατηγικής της ΒΑΑ επέλεξε να αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου και τη μετατροπή τους σε Μουσείο. Με την ίδια ακριβώς λογική, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω της Στρατηγικής της ΒΑΑ, την οποία χαρακτήρισε διορατική, ο Δήμος Αγρινίου πιέζει ώστε το Υπουργείο να πράξει το ίδιο στην επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Αγρινίου από την στιγμή που δεν είναι ιδιοκτήτης του χώρου δεν μπορεί να προωθήσει την ωρίμανσης του έργου, παρά μόνο να πιέσει για αυτή.
Στο πρόσφατο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού, από τη στιγμή που ο Δήμος Αγρινίου άνοιξε την προοπτική χρηματοδότησης του έργου μέσω της ΒΑΑ, ξεκίνησε από το 2017 τη διαδικασία για την αρχιτεκτονική μελέτη για την αποτύπωση και αποκατάσταση του Αρχοντικού Σωχωρίτη. Ωστόσο στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ το έργο, είτε δεν ωρίμασε, είτε δεν χώρεσε και έτσι μετατίθεται για το νέο ΕΣΠΑ, με την προοπτική χρηματοδότησης να παραμένει ανοικτή μέσω της ΒΑΑ, καθώς ο Δήμος Αγρινίου θέλει εκτός από την αποκατάσταση του Αρχοντικού να ενοποιήσει τους ακάλυπτους χώρους στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου με στόχο να δημιουργήσει ένα μικρό αστικό πάρκο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε το 1988 από τον τότε ιδιοκτήτη του, το λεγόμενο “Αρχοντικό Σωχωρίτη” που βρίσκεται στην οδό Κακαβιά 9. Ήδη προηγουμένως από το 1979 είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο τέχνης διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής. Πράγματι το κτίριο αυτό όχι μόνο λόγω από αρχιτεκτονικής απόψεως αλλά και λόγω της εσωτερικής διακόσμησης, αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο για την τοπική ιστορία του Αγρινίου, δεδομένου ότι τα παλαιά κτίρια που άφησαν οι Τούρκοι κατεστράφησαν. Δυστυχώς το κτίριο τούτο παραμένει ασυντήρητο και κινδυνεύει να διαβρωθεί και να καταρρεύσει, ενώ όπως αποκαλύπτει και ο φακός του ΑγρίνιοCulture.gr και το εσωτερικό του είναι βανδαλισμένο.