Κρούσμα ελονοσίας στο Αιτωλικό!

Το πρώτο κρούσμα ελονοσίας εκδηλώθηκε στο Αιτωλικό σε 25χρονο Πακιστανό. Η ελονοσία επιβεβαιώθηκε απ’ το νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου μεταφέρθηκε ο νεαρός και σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές του νομού. Ο ασθενής δεν κινδυνεύει. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα την στιγμή που οι υγειονομικές αρχές είχαν εστιάσει, καθώςτο ΚΕΕΛΠΝΟΟ είχε κατατάξει την Αιτωλοκαρνανία στο πρώτο επίπεδο επικινδυνότητας.

Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974. Από τότε και μέχρι το 2011 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 30-50 κρούσματα ετησίως, τα οποία αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η νόσος. Η κατάσταση άλλαξε πέρυσι με την καταγραφή 40 κρουσμάτων που αποδόθηκαν σε εγχώρια μετάδοση.

Για την προστασία από την ελονοσία το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπεί μόνιμη επανεγκατάσταση της ασθένειας στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει πάντως ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να δικαιολογείται λήψη μέτρων από τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η οποία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2011. Το 2010 είχαν εργαστηριακά διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.