Εισήγηση με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και στην ειδική θεματική ενότητα για την “Ενεργειακή Αυτονομία των Δήμων”.
Ο Γ. Παπαναστασίου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων στοιχίζουν από πολλές απόψεις. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται στον ηλεκτρικό χώρο που απαιτείται στο δίκτυο.
Εδώ βρίσκεται, σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου, το μεγάλο εμπόδιο αυτή τη στιγμή σε ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ με σκοπό την αυτοπαραγωγή και την ενεργειακή τους αυτονομία! “Δήμοι που έχουν έργα με ισχύ έως 8 MW απευθύνονται στον ΔΕΔΗΕ και έχουν απαντήσεις αρνητικές, λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου και δήμοι με ανάγκες πάνω από 8 (όπως ο δήμος Αγρινίου παράδειγμα) που απευθύνονται στον ΔΕΔΗΕ στέλνονται στον ΑΔΜΗΕ για να ακούσουν ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν υποστηρίζει αυτοπαραγωγή” ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόσθεσε ότι “πρόσφατα ανακοινώθηκε θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αυτοπαραγωγή – net metering- στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, αλλά όλοι γνωρίζουμε το πόσο χρονοβόρο είναι και αν θα γίνει και αν θα δύναται ο ΑΔΜΗΕ να το υποστηρίξει.
“Θα μπορούσε όμως να υπάρξει τριμερής συμφωνία ή σύμβαση ανάμεσα σε ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΗΕ και ενεργειακή κοινότητα, ώστε άραγε να έχουμε άμεσα όρους σύνδεσης και προτεραιότητα στην υψηλή τάση;” αναρωτήθηκε με νόημα ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε πως δεν θα έπρεπε να συζητάμε για τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων ΟΤΑ βάζοντας τον όρο «προτεραιότητα», γιατί μόνο μια ενεργειακή κοινότητα ΟΤΑ θεσμικά μπορεί να διαθέσει Ηλεκτρική Ενέργεια στους ευάλωτους συνδημότες και έχει το ηθικό, νόμιμο, πλεονέκτημα και δικαίωμα να διεκδικήσει τα συμφέροντα των δημοτών στο ενεργειακό πεδίο.
Ο Γ. Παπαναστασίου έφερε το παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Αγρινίου υπογραμμίζοντας το πόσο κοστίζει η κάθε μέρα καθυστέρησης απόδοσης όρων σύνδεσης. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αγρινίου 4.707.369 ευρώ είναι η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης ενέργειας, άρα 12.896 ευρώ την ημέρα χάνονται από τα ταμεία του δήμου Αγρινίου και τις τσέπες των δημοτών.
“Εκτός από χρήματα χάνεται και ποιότητα ζωής (που είναι πιο σημαντική από τα ευρώ) που αφορά σε 2.052 νοικοκυριά στα οποία σκοπεύουμε αρχικά να παρέχουμε δωρεάν ενέργεια, για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Εκτός από χρήματα και ποιότητα ζωής ζημειώνεται το περιβάλλον μας, γιατί ετησίως το επιβαρύνουμε με 20,266 τόνους CO2 ως δήμος και αν δεν καθυστερούσανε το έργο μας θα ήμασταν σε μηδενικό αποτύπωμα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.
“Εκτός από τη δική του Ενεργειακή” πρόσθεσε ο Γ. Παπαναστασίου, “ο δήμος συμμετέχει και στις Ενεργειακές Κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με άλλους 37 φορείς συνεταίρους (11 δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα, τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ της δυτικής Ελλάδος) που είναι στο ίδιο σημείο στάσιμες, στο στάδιο της αδειοδότησης. Γνωρίζω επίσης ότι αρκετοί δήμοι της χώρας ετοιμάζουν ή ετοίμασαν τις ενεργειακές τους κοινότητες και μπαίνουν ή μπήκαν στη φάση αδειοδότησης των έργων τους. Πολλαπλασιάστε λοιπόν τα κόστη σε ευρώ, σε ποιότητα ζωής και σε περιβάλλον και δείτε κάθε μέρα που περνάει τι χάνει ο κάθε δήμος και η χώρα μας.Δεν επαιτούμε – απαιτούμε τη δυνατότητα να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι, προς όφελος των δημοτών μας και πολιτών της χώρας μας, μέσα από την χορήγηση ηλεκτρικού χώρου για την υλοποίηση των έργων μας”.
Καταλήγοντας, ο Γ. Παπαναστασίου επεσήμανε με νόημα ότι “έχουν δαπανηθεί έως τώρα πάνω από 2 δισ. για επιδότηση κόστους ενέργειας χωρίς να λύνεται το πρόβλημα. Ενδεικτικά, η ενεργειακή αυτονομία του δήμου Αγρίνιου χρειάζεται 15 εκατομμύρια… Και λύνει το πρόβλημα του κόστους ενέργειας του δήμου για πάντα… Και δίνει και δωρεάν ρεύμα σε τουλάχιστον 2052 σπίτια… Ας επενδύσουμε στη λύση… και όχι στο πρόβλημα…”
Tι πρότεινε για τις ΔΕΥΑ
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθώς κάποιες εξ΄ αυτών έχουν έρθει ήδη αντιμέτωπες με διακοπές ρεύματος, o Γ. Παπαναστασίου πρότεινε πως η άμεση λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ και η δυνατότητα επανασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με την υπαγωγή τους στην Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Όπως εξήγησε οι ΔΕΥΑ, που οι παροχές τους είναι πάνω από 25 kva, δεν μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό, καθώς ο προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο προμηθευτής που υποχρεούται (βάσει νόμου) να προμηθεύει μικρούς πελάτες, οικιακούς πελάτες ανεξαρτήτως ισχύος και μη οικιακούς με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA.Χρειάζεται λοιπόν νομοθετική παρέμβαση για την υπαγωγή των ΔΕΥΑ στην Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας και να εξαιρεθούν από το όριο των 25 kva ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανταποδοτικοί οργανισμοί κοινής ωφέλειας.