Μη επαρκείς από το ΣτΕ οι προσφορές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό
Δεν θα κατασκευαστεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ η «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων» στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου που θα μετατρέψει το ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Και αυτό γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρες τις προσφορές στο διαγωνισμό και πλέον είναι μονόδρομος για το Δήμο Ναυπακτίας η επαναδημοπράτηση του έργου για δεύτερη φορά.
Η «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας», αφορά την κάλυψη των αναγκών των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Θέρμου, δηλαδή πληθυσμιακά σχεδόν της μισής Αιτωλοακαρνανίας. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 18,5 εκατ. ευρώ το 2018, ωστόσο και δύο δημοπρατήσεις του απέτυχαν και πλέον ουσιαστικά το έργο παραπέμπεται στην επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ, δηλαδή από το μετά το 2023.
Το έργο, του οποίου η διακήρυξη βγήκε στον «αέρα» αρχικά στα τέλη του 2019 οδηγήθηκε σε επαναδημοπράτηση μετά από απόφαση του ΣτΕ, η οποία δικαίωσε την προσφυγής ενός εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό λόγω τεχνικού λάθους στην παραμετροποίηση του ΕΣΗΔΗΣ που απαγορεύει τις αρνητικές εκπτώσεις. Το έργο επαναδημοπρατήθηκε όμως και πάλι η διαδικασία «κόλλησε» από τις προσφυγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό είτε στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, είτε στο ΣτΕ. Τελικά όμως ενημέρωσε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Β. Γκίζας από το ΣτΕ οι προσφορές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό κρίθηκαν μη επαρκείς, με αποτέλεσμα πλέον ο Δήμος Ναυπακτίας να είναι υποχρεωμένος να δημοπρατήσει για τρίτη φορά το έργο.
Χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά έρχεται και το τέλος ταφής
Η χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται ότι παρά την καθυστέρηση δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω, αν και για τεχνικούς λόγους αφού δεν θα έχει αποκτήσει νομική δέσμευση ούτε το 2023 αναμένεται να απενταχθεί, και θα επανενταχθεί στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα έχει γίνει επικίνδυνο καθώς ακόμη κι αν τελικά δεν προκύψει θέμα χρηματοδότησης από τα κοινοτικά κονδύλια, είναι δεδομένο ότι η καθυστέρηση που υπάρχει είναι τεράστια και ζημιογόνα, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για το τσέπη των πολιτών. Η χώρα συνολικά υστερεί κατά πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση, ενώ αναμένεται να γίνει και ο πρώτος καταλογισμός του τέλους ταφής απορριμμάτων, που δεν είναι τίποτε άλλο από το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, επειδή στην Ελλάδα συνεχίζουμε ακόμη να θάβουμε τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ. Εργοστάσια όπως αυτό στη Ναύπακτο, που βεβαίως δεν είναι το μόνο στη χώρα που έχει καθυστερήσει, είναι το βασικό κομμάτι του σχεδιασμού για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων που πρέπει να γίνει, προκειμένου ως χώρα να πιάσουμε τους στόχους που τίθενται από την Ε.Ε.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναφορικά με το τέλος ταφής ο Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε πως αυτό σχετίζεται με ορόσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι μία υποχρέωση της, αλλά δεσμεύθηκε πως θα βρεθεί τρόπος με κλιμακωτή λύση και ο απολογιστικός υπολογισμός να γίνει το 2023 και όχι το 2022. Οι Δήμοι πάντως σκέπτονται και την προσφυγή στο ΣτΕ για την επιβολή του τέλους ταφής, που θα εκτοξεύει ακόμη περισσότερο το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. «Ναι, καταλαβαίνουμε πως το τέλος ταφής μπήκε ως προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ε ας το πληρώσουν αυτοί που φταίνε, και σε αυτούς σίγουρα δεν είναι οι Δήμοι και οι πολίτες τους» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της Δημήτρης Παπαστεργίου!
Το αντικείμενο του έργου
Σύμφωνα με την περιγραφή η «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας» περιλαμβάνει:
— Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων,
— Κατασκευή έργων διαμόρφωσης και στεγανοποίησης λεκάνης υποδοχής απορριμμάτων του Χ.Υ.Τ.Υ., κύτταρο 3,
— Κατασκευή έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων,
— Κατασκευή έργων διαχείρισης ομβρίων Ο.Ε.Δ.Α.,
— Κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου,
— Κατασκευή έργων εσωτερικής οδοποιίας (πρόσβαση στη Μ.Ε.Α., στον χώρο ωρίμασης κομπόστ και ραφιναρίας, προσπέλαση στη λεκάνη του Χ.Υ.Τ.Υ. κ.λπ.),
— Κατασκευή έργων υποδομής,
— Κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, για την υλοποίηση προγράμματος ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
— Η προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, για τη λειτουργία της Ο.Ε.Δ.Α.,
— Η δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων (Ο.Ε.Δ.Α.), διάρκειας 6 μηνών,
— Η κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων (Ο.Ε.Δ.Α.) διάρκειας 5 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για τον κύριο του έργου για άλλα 5 έτη λειτουργίας.