Παρέμβαση του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για τα έργα σε Ολυμπία και Ιόνια Οδό

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη για τα μεγάλα οδικά έργα της περιοχής, κάνει ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Ενώ λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο εθνικός διαπραγματευτής που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να τα βρει με τις Τράπεζες και τις Κοινοπραξίες.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. του Συνδέσμου Βιομηχάνων Γιώργος Κεπενός σε επιστολή του προς τον Υπουργό αναφέρει τα εξής:”Κατ’ επανάληψη έχουμε απευθυνθεί στο Υπουργείο σας τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια για το θέμα της επανεκκίνησης των έργων στην Ολυμπία και την Ιόνια Οδό, χωρίς δυστυχώς να έχουμε λάβει μια συγκεκριμένη απάντηση για την επίλυση του.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειας δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη διακοπή των εργασιών κατασκευής των δύο μεγάλων οδικών αξόνων από την ολοκλήρωση των οποίων εξαρτάται η παραγωγική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος.Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος σας υποβάλλει θερμή παράκληση για την προώθηση των έργων αυτών, με την απεμπλοκή των εμποδίων και την αναχρηματοδότηση προκειμένου να γίνει δυνατή η επανεκκίνηση τους.»

Ανακοινώθηκε εθνικός διαπραγματευτής για το έργο της Ολυμπίας και Ιονίας Οδού -Ο Ευθύμιος Βιδάλης αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να τα βρει με τις Τράπεζες και τις Κοινοπραξίες

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ορίζεται ο Ευθύμιος Βιδάλης ως διαπραγματευτής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (έργα παραχώρησης, όπως η “Ολυμπία” και η “Ιόνια” Οδός). Ο κ. Βιδάλης, που έχει διατελέσει επί σειράν ετών ανώτατο διευθυντικό στέλεχος ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για το «ξεπάγωμα» 1,4 δισεκατομμυρίων ευρω, που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων έργων, όπως η “Ολυμπία” και η “Ιόνια” Οδός, ήρθαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΕΤΕΠ, Βέρνερ Χόγιερ, τα προβλήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και συνεπώς τα πρώτα κεφάλαια θα φτάσουν στη χώρα μας το φθινόπωρο.

Οι συμβάσεις έχουν παρουσιάσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που επηρέαζε άμεσα την χρηματοδότηση των έργων και των παραχωρησιούχων.Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καταλήξει σε μια συμφωνία-πλαίσιο για τα έργα και μέχρι το τέλος του χρόνου, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, οι συμφωνίες για τα έργα να τεθούν υπό την έγκριση της Ελληνικής Βουλής.

Η πλήρης έναρξη κατασκευής των έργων αυτών θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της Χώρας κατά 1,5% και στην ενίσχυση της απασχόλησης δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.