Προσεχώς άδεια και πιστοποιητικό πυρασφάλειας
Εδώ και αρκετούς μήνες έχει ανασταλεί η λειτουργία του ΚΑΠΗ του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος Αγρινίου ξεκίνησε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του χώρου, με σκοπό μάλιστα να στεγαστεί στο χώρο αυτό και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), που στεγάζονταν σε ενοικιαζόμενο χώρο.
Ωστόσο το ΚΑΠΗ του Αγίου Κωνσταντίνου δεν έχει ακόμη επαναλειτουργήσεις αρκετούς μήνες μετά… Στο θέμα αυτό επανήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμου Παπανικολάου.Η επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ πράγματι έχει καθυστερήσει, αλλά η αιτία πίσω από αυτό είναι η καθυστέρηση που υπάρχει προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό πυρασφάλειας του χώρου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟΙΠΑ Γιάννης Βασιλείου απαντώντας στην ερώτηση του Τίμου Παπανικολάου, με αφορμή τη μεταστέγαση στο χώρου του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η λειτουργία του οποίου είναι επιδοτούμενη από κοινοτικούς πόρους, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος του ΚΑΠΗ τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε με… άδεια καφενείου… και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Αυτό το τελευταίο μάλιστα είναι σύμφωνα με τον Γ. Βασιλείου επικίνδυνο τόσο για τους ωφελούμενους των δομών, όσο και για τους εργαζόμενους. Η εκτίμηση πάντως είναι ότι το προσεχές διάστημα η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας και της ανάλογης άδειας για τη λειτουργία του χώρου, θα ολοκληρωθεί.
Γ. Παπαναστασίου : Λειτουργούσαν πολλά δημόσια κτίρια ως αυθαίρετα
«Κάποια πράγματα παλιότερα είτε γίνονταν πρόχειρα, είτε δεν ζητούνταν οι προδιαγραφές που ζητούνται σήμερα» είπε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου εξηγώντας στη συνέχεια ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο και σημαντικότερο θέμα με τα κρατικά και δημόσια κτίρια, που παλιότερα γίνονταν με μια άλλη φιλοσοφία, χωρίς να απαιτείται άδεια οικοδομής ή πιστοποιητικό πυρασφάλειας και λειτουργούσαν από πολλές απόψεις ως αυθαίρετα. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος αυτό συμβαίνει με τα σχολικά κτίρια για παράδειγμα και όχι μόνο. Ο Δήμος Αγρινίου πρόσθεσε ο Γ. Παπαναστασίου ήδη εντάσσοντας κάποια κτίρια σε κοινοτικά προγράμματα, όπως τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «τακτοποιεί» κάποια σχολικά κτίρια και παράλληλα «τρέχει», όπου είναι εφικτό όπως στην περίπτωση του ΚΑΠΗ του Αγίου Κωνσταντίνου τις διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας. Ωστόσο στην περίπτωση των σχολείων, όπου η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει τέτοιες πιστοποιήσεις, απαιτούνται σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Κράτος για να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες και η υλοποίηση της πυρασφάλειας.