Ελπίδες για το αυτονόητο μετά την αλλαγή διοίκησης στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου
Τη δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», προϋπολογισμού 63 εκατ. με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και η οποία αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την ανάπτυξη νέων.
Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά το σύνολο της χώρας και η χρηματοδότησή της είναι σε γενικές γραμμές αρκετά μικρή, αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν ότι από το σύνολο της χρηματοδότησης προβλέπονται μόνο 38 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς, την επέκταση ή αναβάθμιση υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων κτλ ενώ το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης έχει δικαιούχο το ΔΕΔΔΗΕ και αφορά την κατασκευή υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανικών πάρκων, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.
Εντούτοις η συγκεκριμένη πρόσκληση φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τη στόχευση του Δήμου Αγρινίου και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή. Ο Δήμος Αγρινίου εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει αναθέσει με δική του χρηματοδότηση (300.000 ευρώ) σε Τεχνικό Σύμβουλο την κατάρτιση του πλήρους φάκελου για την υπόθεση του Επιχειρηματικού Πάρκου Αγρινίου. Ωστόσο το πρόβλημα με τον προτεινόμενο χώρο στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, που διεκδικεί ο Δήμος Αγρινίου, είναι η στάση της ΕΤΑΔ. Η έκταση των 240 στρεμμάτων, ναι μεν παραμένει στη δικαιοδοσία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς εξαιρέθηκε από τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο», όμως η ΕΤΑΔ μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Δήμου Αγρινίου για παραχώρηση της.
Στις οχλήσεις που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής από το Δήμο Αγρινίου, το Επιμελητήριο, αλλά και την Περιφέρεια, η οποία έχει εκπονήσει σχετικό σχέδιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, η ΕΤΑΔ έχει εμφανιστεί κατ΄αρχήν θετική, ωστόσο φαίνεται ότι θέτει παράλογες προϋποθέσεις για την παραχώρηση -που μοιάζουν περισσότερο με πρόσχημα- παρά το γεγονός ότι υπάρχει και θετική γνωμοδότηση από την πλευρά της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας.
Για παράδειγμα σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας στην ανοικτή συνεδρίαση του ∆Σ του ΣEB Πελοποννήσου & ∆υτικής Ελλάδος το Μάρτιο του 2022 η ΕΤΑΔ έφτασε στο σημείο να ζητά προκαταβολικά… δέσμευση για το ποιες επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο.
Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr η ΕΤΑΔ συζητούσε την παραχώρηση υπό όρους σχεδόν αποικιοκρατικούς και ληστρικούς, γι’ αυτό και οι πρόσφατες αλλαγές στο ΔΣ της ΕΤΑΔ και η αποπομπή του μέχρι πρότινος Διευθύνοντος Συμβούλου Στ. Βλαστού δημιουργούν ελπίδες, πως αν τεθεί εκ νέου το ζήτημα ίσως να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος από την ΕΤΑΔ. Συγκεκριμένα η ΕΤΑΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr, μεταξύ άλλων συζητούσε τίμημα για την έκταση στο Αγγελόκαστρο πολλαπλάσιο της πραγματικής της αξίας, της τάξης των 800.000 ευρώ, καθώς ακόμη και την περίπτωση της μίσθωσης ζητώντας το 70% επί των κερδών του Επιχειρηματικού Πάρκου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τέτοιους όρους η ΕΤΑΔ, κάθε άλλο παρά το ρόλο της επιτελεί, να αξιοποιηθεί δηλαδή η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
Προφανώς η συγκεκριμένη πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι η μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες και επίσης σίγουρα θα υπάρξουν και πόροι για το σκοπό αυτό μέσω του νέου ΕΣΠΑ, που επίκειται να ξεκινήσει. Όμως το ζήτημα είναι επιτέλους η ΕΤΑΔ να πράξει το αυτονόητο για μία δημόσια έκταση που δεν έχει καμία άλλη προοπτική αξιοποίησης και μάλιστα τέτοιας προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου. Ένας επιπλέον λόγος για το αυτονόητο είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, το οποίο θέλει την πλήρη κυριότητα για το 100% της έκτασης ενός Πάρκου, ενώ στο παρελθόν ο νομοθέτης απαιτούσε να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν το 55% της έκτασης του Πάρκου. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα της μικροϊδιοκτησίας θα είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθούν Επιχειρηματικά Πάρκα σε ιδιωτικές εκτάσεις, άρα ο νόμος εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει την αξιοποίηση μεγαλύτερων δημόσιων εκτάσεων, όπως αυτή στο Αγγελόκαστρο.