Αιτωλοακαρνανία: 490 εισακτέοι στα Τμήματα – Ζητούμενο η ζήτηση και οι επιτυχόντες

120 εισακτέοι στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο

Τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574.

Στα πανεπιστημιακά τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται, καθώς πρόκειται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που θα λειτουργήσει στο Αγρίνιο και θα έχει 120 εισακτέους.

Αναλυτικά ο αριθμούς των εισακτέων ανά τμήμα:
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 120
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 120
ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 100
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 150

Ζητούμενο παραμένει η ζήτηση και οι επιτυχόντες

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας είναι το γεγονός ότι παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση μεταξύ των υποψηφίων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσματα ανεξάρτητα από τον αριθμό των εισακτέων οι επιτυχόντες να είναι λίγοι και στο τέλος ελάχιστοι αυτοί που σπουδάζουν στην Αιτωλοακαρνανίας. Για παράδειγμα πέρυσι των 65% περίπου των θέσεων εισακτέων που είχαν τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας παρέμειναν κενές, καθώς οι επιτυχόντες ήταν μόλις 121.

Η κατρακύλα των Τμημάτων αποτυπώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας στο γεγονός ότι δεν επιλέγονται από τους υποψηφίους και ιδίως αυτούς των Γενικών Λυκείων. Για παράδειγμα πέρυσι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο, που είχε την “καλύτερη” επίδοση το επέλεξαν ως πρώτη επιλογή μόλις 9 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια. 10 το προτίμησαν ως δεύτερη επιλογή και 31 ως τρίτη επιλογή. Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα στα Τμήματα του Μεσολογγίου Το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών δεν το επέλεξε κανείς ως πρώτη επιλογή, ενώ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής για μόνο ένα υποψήφιο ήταν η πρώτη του επιλογή στο μηχανογραφικό. Ιδίως για τα Τμήματα του Μεσολογγίου είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υποψηφίων του προέρχονται από τα ΕΠΑΛ, μόλις 24 τα επέλεξαν ως μια από τις τρεις πρώτες προτιμήσεις τους.

Η πρόσφατη νομοθετική διάταξη που πέρασε από τη Βουλή, αναφορικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τμημάτων Γεωπονικών Σχολών ανά την Ελλάδα, ενδεχομένως να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Ωστόσο με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει πληθώρα Τμημάτων γεωπονικού αντικειμένου ανά την Ελλάδα, μάλλον και πάλι θα πρέπει να κρατά κανείς μικρό καλάθι.