Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κρήτη, το ερχόμενο Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει και επίσημα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.
Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά μένουν 5 εβδομάδες μίας “σκληρής” προεκλογικής περιόδου που μπορεί ατύπως να είχε ανοίξει, όμως οι ρυθμοί θα είναι πια πιο εντατικοί, με το θερμόμετρο της πολιτικής σύγκρουσης να κοκκινίζει. Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, οι δεύτερες με ενισχυμένη αλλά και πάλι η αυτοδυναμία δεν είναι καθόλου σίγουρη. Υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτες εκλογές και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο;
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ποτέ ότι διαφωνεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς όπως λέει συχνά, πιστεύει σε ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, έτοιμες να δώσουν λύσεις στα προβλήματα γρήγορα, χωρίς να περνούν από τη “βάσανο” των διαφωνιών έως τη λήψη μίας απόφασης, όπως συμβαίνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ο στόχος του, είναι ένας: στην πρώτη κάλπη να είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο ισχυρή, ώστε η δεύτερη κάλπη με την ενισχυμένη αναλογική, που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί, να δώσει στο κυβερνών κόμμα την αυτοδυναμία. Για να το πετύχει όμως θα χρειαστεί ένα ποσοστό της τάξης του 37% μίνιμουμ, γεγονός αρκετά δύσκολο. Τι θα γίνει αν δεν το πετύχει.
“Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού”
Τα πράγματα περιπλέχθηκαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε δημοσκοπικά στην κυβέρνηση, αλλά και μετά τη θέση που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, “ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα” όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασιών, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν είναι τελικά αυτοδύναμη.
“Η πρώτη κάλπη θα μας πει το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, η δεύτερη θα μας υποδείξει το πώς. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και από εκεί και πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, χωρίς να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες.
“Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα ευθύνης”, έχουν πει πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται τι θα γίνει εάν τελικά η Νέα Δημοκρατία φτάσει… στην πηγή, αλλά δεν πιει νερό αυτοδυναμίας. Λένε δηλαδή ότι σε περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, θα είναι μονόδρομος η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και αποκλείοντας την τρίτη κάλπη. Κι αυτό γιατί μεταξύ άλλων θα έπρεπε να στηθεί μέσα στον Αύγουστο, στο pick δηλαδή της τουριστικής περιόδου, προκαλώντας πολλές αναταράξεις, οικονομικές και κοινωνικές. Το οικονομικό κόστος θα είναι μεγάλο με άλλα λόγια και η αστάθεια θα προκαλέσει προβλήματα και στις επενδύσεις και στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Επιπλέον, ο Αύγουστος είναι απαγορευτικός γιατί το εκλογικό σώμα θα είναι απόν και η προσέλευση στην κάλπη θα είναι μάλλον απογοητευτική. Ενώ τυχόν τρίτη προσφυγή στις κάλπες θα θεωρηθεί ενδεχομένως από τους ψηφοφόφους ως εκβιαστική κίνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα του κοστίσει εκλογικά. Άρα λογικά απορρίπτεται το σενάριο.
“Η πρόθεσή μας δεν είναι να βάλουμε τη χώρα σε μία ατέρμονη εκλογική διαδικασία“, είπε προ ημερών ο Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι “είμαστε σίγουροι πως οι πολίτες με τη σωστή τους επιλογή θα διαμορφώσουν ασφαλείς συνθήκες για να προχωρήσει η χώρα στο μέλλον”.
Πόσο εφικτή είναι όμως η κυβέρνηση συνεργασίας;
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα είναι δύσκολο για τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμείνει στη θέση που έχει διατυπώσει για πρωθυπουργό τρίτο πολιτικό πρόσωπο. Ακόμα όμως και αν συμφωνήσουν στο όνομα του πρωθυπουργού, τα… δύσκολα θα έρθουν όμως στη συνέχεια, όταν οι δύο συνεργαζόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε μία προγραμματική σύγκλιση, να συμφωνήσουν δηλαδή σε κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ μία εύθραυστη κοινοβουλευτική ισορροπία θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία. Μήπως λοιπόν να μην θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν και τρίτες εκλογές;
Πάντως ακόμα λοιπόν και αν συγκροτηθεί τελικά κυβέρνηση συνεργασίας από δυο εταίρους που και οι δυο δεν το επιθυμούν- για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- αυτή η κυβέρνηση δεν θα κρατήσει για πολύ. Θα είναι περιορισμένης διάρκειας…
Ετσι οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει μπροστά της πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, δημοτικές- περιφερειακές και ευρωεκλογές, οι οποίες -στην περίπτωση μη συνεννόησης- δίνουν πάντα το πάτημα για διπλές εκλογές.
Κρατήστε τις ημερομηνίες: Αυτοδιοικητικές εκλογές, Οκτώβριος 2023 και ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024. Μήπως στηθούν διπλές κάλπες; Όλα τα ερωτήματα είναι ανοιχτά, τα σενάρια δεν μπορούν να αποκλειστούν και η κάλπη θα δώσει τις απαντήσεις.
πηγή : thetoc.gr