Υποψήφιοι πρωθυπουργοί στην Αιτωλοακαρνανία με τα…. έργα άλλων

Με τη σημερινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Αγρίνιο εγκαινιάζεται ο κύκλος των προεκλογικών επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών στην Αιτωλοακαρνανία, ενόψει των εκλογών της 21 Μαΐου.

Το ζητούμενο είναι τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί και περισσότερο ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, αυτοί δηλαδή που κυβέρνησαν τη χώρα, σε σχέση με τα τοπικά προβλήματα.

Σε όλες τις προεκλογικές περιόδους του παρελθόντος οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έρχονται συνήθως με πολλές υποσχέσεις και λόγια παρηγοριάς, για το γεγονός ότι η περιοχή είναι αδικημένη αναπτυξιακά. Από εκλογές σε εκλογές βέβαια η τοπική κοινωνία έχει διαπιστώσει ότι οι περισσότερες υποσχέσεις δεν εκπληρώθηκαν ή ότι αυτονόητα πράγματα παρουσιάστηκαν ως σπουδαία και τρανά επιτεύγματα.

Όμως η Αιτωλοακαρνανία δεν αντέχει άλλο αυτή τη στάση από τους κυβερνώντες. Για παράδειγμα η ολοκλήρωση φέτος του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο – Αμβρακία, θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ως επίτευγμα; Ένας δρόμος 48χλμ που χρειάστηκε 13 χρόνια για να κατασκευαστεί δυστυχώς πλέον δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως κάτι θετικό.

Έχουν μήπως κάτι να πουν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό; Ο Αλ. Τσίπρας το 2014 έλεγε στο Αγρίνιο ότι ήταν έγκλημα το γεγονός ότι ο αυτοκινητόδρομος πέρασε τόσο μακριά από το Αγρίνιο… Στη συνέχεια όμως ως πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα τουλάχιστον για να ωριμάσει από άποψη μελετών το έργο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρουσίαζε την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, που στο μεσοδιάστημα λόγω των καθυστερήσεων είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «αιωνία», ως σπουδαίο επίτευγμα. «Εμείς βγάλαμε την Αιτωλοακαρνανία από την απομόνωση» είχε πει το 2019 στην προεκλογική του ομιλία στο Αγρίνιο, όμως το έγκλημα για τη κάθετη σύνδεση του Αγρινίου το είχε ξεχάσει.

Από την πλευρά της η ΝΔ, για αυτό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα της περιοχής και περιλαμβάνονταν και στις προγραμματικές της δηλώσεις, ολοκληρώνει μια πλήρη κυβερνητική θητεία έχοντας καταφέρει απλώς λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να υπογράψει συμβάσεις με τεχνικό σύμβουλο για την υλοποίηση των μελετών. Δεν έχει να παραδώσει δηλαδή ούτε καν έτοιμες μελέτες για να ξεκινήσει το έργο.

Στο κομμάτι των υποδομών, ιδίως, τα παραδείγματα που αναδεικνύουν το μη έργο των δύο τελευταίων κυβερνήσεων θα μπορούσαν να είναι πολλά. Ενδεικτικά και μόνο να αναφερθεί ότι από το 2017 είναι ώριμη μελετητικά η σύνδεση του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό, όμως ακόμη περιμένει…

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η απουσία παρεμβάσεων του κεντρικού Κράτους στην Αιτωλοακαρνανία είναι εμφανέστατη. Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για το Αγρίνιο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και όχι κεντρικά από το Κράτος. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα ως πρωθυπουργός είχε κάνει ειδική αναφορά στο στόχο για την ανάδειξη του Αγρινίου ως «πράσινης», «έξυπνης» και «βιώσιμης» πόλης.

Με παρόμοια ρητορική, χρησιμοποιώντας δηλαδή τα έργα των Δήμων και της Περιφέρειας, θα έρθει στην περιοχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Τι έχουν κάνει σε κεντρικό επίπεδο τα διάφορα Υπουργεία στην Αιτωλοακαρνανία; Π.χ. το Υπουργείο Υποδομών; 17 μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Ευήνου η κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει… Τα αντιπλημμυρικά κατά μήκος της Ιόνιας Οδού επίσης…

Θα μπορούσε να πει άραγε στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός ότι π.χ. το Υπουργείο Πολιτισμού αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της Αιτωλοακαρνανίας. Με τι άραγε; Με χρήματα του Δήμου Μεσολογγίου για τις μελέτες και χρήματα της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ, που κατασκευάστηκε το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι; Με τα χρήματα των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου για τις μελέτες και της Περιφέρειας για την κατασκευή, αναστηλώνονται τα αρχαία θέατρα της περιοχής…

Δυστυχώς στην Αιτωλοακαρνανία οι υποψήφιοι Πρωθυπουργοί εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό με το “πορτοφόλι” και τα έργα των Δήμων και της Περιφέρειας, τον κρατικό κορβανά η περιοχή τον βλέπει ακόμη με το… κιάλι.