Νέος εκλογικός νόμος και απογραφή αλλάζουν τα δεδομένα
Νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση διαμορφώνουν ο νέος εκλογικός νόμος και τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, που θα εφαρμοστούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση μειώνει ούτως ή άλλως τον αριθμό μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και έτσι σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθυσμού που αποτυπώθηκε στην απογραφή προκύπτουν πάρα πολλές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση δημοτικών και περιφερειακών ενοτήτων στα αντίστοιχα όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Τρεις έδρα χάνει η Αιτωλοακαρνανία στην Περιφέρεια
Για παράδειγμα, βάσει νόμου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας από 51 θα αποτελείται πλέον από 45 περιφερειακούς συμβούλους. Σε αυτό η Αχαΐα θα εκπροσωπείται με 21 (από 22 σήμερα) περιφερειακούς συμβούλους, η Αιτωλοακαρνανία και λόγω της μείωσης στο πληθυσμό της που ξεπέρασε το 8% θα χάσει τρεις έδρες και πλέον θα εκπροσωπείται από 13 περιφερειακούς συμβούλους, ενώ η Ηλεία χάνει δύο έδρες και πλέον θα εκλέγει 11 περιφερειακούς συμβούλους (είχε μικρότερη μείωση πληθυσμού σε σχέση με την Αιτωλοακαρνανία).
Με έξι έδρες λιγότερες το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου
Στα Δημοτικά Συμβούλια της Αιτωλοακαρνανίας οι σημαντικότερες αλλαγές έρχονται στο Δήμο Αγρινίου, που βάσει νόμου το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει 39 μέλη από 45 σήμερα. Πιο αναλυτικά οι Δημοτικές Ενότητες του μεγαλύτερου Δήμου της Αιτωλοακαρνανίας θα έχουν την εξής εκπροσώπηση: Αγρινίου με 26 δημοτικούς συμβούλους (από 28 σήμερα), η Δ.Ε Θεστιέων τρεις δημοτικούς συμβούλους (όσους και σήμερα), οι Δ.Ε Αράκυνθου, Νεάπολης και Στράτου από δύο δημοτικούς συμβούλους και οι Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, Μακρυνείας, Παναιτωλικού, Παραβόλας και Παρακαμπυλίων από ένα δημοτικό σύμβουλο. Σε σχέση με σήμερα χάνουν από μια έδρα οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Παραβόλας και Στράτου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου θα είναι μικρότερο κατά τέσσερα μέλη (29 από 33 σήμερα). Το Μεσολόγγι θα εκλέγει 16 έδρες, έξι το Αιτωλικό και επτά η Δημοτική Ενότητα Οινιαδών. Σε σχέση με σήμερα από δύο έδρες χάνουν το Μεσολόγγι και η Δ.Ε. Οινιαδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μεσολογγίου 32.048 πληθυσμό στην πρόσφατη απογραφή γλύτωσε από διπλό «υποβιβασμό» καθώς για τους δήμους έως 30.000 κατοίκους προβλέπεται πλέον 25μελές Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην Ναυπακτία το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι κατά δύο έδρες μικρότερο, με 25 πλέον Δημοτικούς Συμβούλους. Λόγω της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού τους δύο έδρες θα χάσουν η Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας και μια έδρα η Δ.Ε. Πλατάνου. Η Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου χάρις το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει μείωση στον πληθυσμό της θα κερδίσει μια έδρα. Και η Ναύπακτος καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι μικρότερο θα συνεχίσει να εκλέγει 17 έδρες και θα κερδίσει κάποια από τις έδρες που χάθηκαν στα ορεινά. Αμετάβλητος θα παραμείνει ο αριθμός των εδρών για τις ΔΕ. Πυλήνης (μία έδρα) και Χάλκειας (δύο έδρες).
Τέλος στους μικρότερους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας (Αμφιλοχίας, Ακτίου Βόνιτσας, Ξηρομέρου και Θέρμου) τα δημοτικά συμβούλια θα αριθμούν δύο λιγότερα μέλη. 19 πλέον για το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου και 25 για τις άλλες τρεις περιπτώσεις. Αξίζει σημειωθεί ότι ο Δήμος Ξηρομέρου στην απογραφή κατάφερε να μείνει πάνω από τις 10.000 κατοίκους (10.206) και έτσι απέφυγε το διπλό «υποβιβασμό» καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνονταν 19μελές από 27μελές σήμερα.
Αναλυτικότερα, στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας η Βόνιτσα εκλέγει πλέον 13 έδρες και από έξι έδρες οι Δημοτικές Ενότητες Μεδεώνος και Παλαίρου. Στο Δήμο Αμφιλοχίας η νέα κατανομή δίνει 15 έδρες στην Αμφιλοχία, επτά στην Δ.Ε. Ινάχου και τρεις στο Μενίδι. Ενώ στο Δήμο Ξηρομέρου 14 έδρες θα εκλέγει πλέον ο Αστακός, επτά η Δ.Ε. Αλυζίας και τέσσερις η Δ.Ε. Φυτειών.
Όλες αυτές οι ανακατατάξεις, όπως είναι φυσικό επηρεάζουν και τους σχεδιασμούς στην ανθρωπογεωγραφία των συνδυασμών, που αυτή την εποχή καταρτίζονται από τους υποψηφίους δημάρχους.