Οκτώμισι χρόνια μετά δημοπρατούνται οι μελέτες για την κατολίσθηση στην Κλεπά

Οκτώμισι χρόνια μετά δημοπρατούνται επιτέλους οι μελέτες για το κατολισθητικό φαινόμενο που έπληξε την Κλεπά στην ορεινή Ναυπακτία το 2015.

Οι μελέτες που έχουν προϋπολογισμό 290.000 ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν στις 19 Ιουλίου του 2023, ενώ ο χρόνος υλοποίησης τους εκτιμάται σε περίπου 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πίστωση από το Υπουργείο Υποδομών εγκρίθηκε στα τέλη του 2022 και αφορά την εξέταση του κατολισθητικού φαινόμενου μέσω μιας σειράς μελετών, που αποσκοπούν στην οριοθέτηση των τμημάτων του οικισμού της Κλεπάς ως προς την καταλληλότητα τους για δόμηση και στο σχεδιασμό των έργων αποκατάστασης και σταθεροποίησης της μεγάλης κατολίσθησης που έπληξε τον οικισμό το 2015.

Το πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα, καθώς μέρος του οικισμού βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, δεν έχει γίνει τίποτα, καθώς, απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη που φαινομένου. Έτσι οι κάτοικοι του οικισμού, βρίσκονται σε μία καθημερινή αβεβαιότητα για τις περιουσίες τους…

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2015 κατολισθητικά φαινόμενα έπληξαν τον οικισμό της Κλεπάς του δήμου Ναυπακτίας και είχαν ως συνέπεια την αποκοπή της επαρχιακής οδού, που συνδέει την Κλεπά με την Περδικόβρυση προς τα νότια και την Αράχωβα Αιτωλοακαρνανίας προς τα βόρεια, την ολική καταστροφή μερικών κατοικιών και την πρόκληση βλαβών σε αρκετές κατοικίες. Η κυρία κατολίσθηση που έπληξε την περιοχή εκτιμήθηκε αρχικά ότι είχε μέγεθος περίπου 30 στρεμμάτων με πλάτος περίπου 130 μέτρα και μήκος 240 μέτρα.

Τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) μέσω προγραμματικής σύμβασης, ξεκίνησαν τη διαδικασία προκειμένου να μελετηθεί το φαινόμενο και να αναδειχθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω γεωτεχνικού προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτό, προτάθηκε να εκπονηθούν μελέτες που θα συμπεριλαμβάνουν την εκτέλεση συμπληρωματικού γεωτεχνικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί για τον συνεχή έλεγχο των υπεδαφικών μετακινήσεων και της επίδρασης που έχουν τα υπόγεια ύδατα στις μετακινήσεις αυτές, και απαιτούνται για:
α) την οριοθέτηση των τμημάτων του οικισμού Κλεπά ως προς την καταλληλότητα τους για δόμηση,
β) την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του έτους 2015 που έπληξαν τον συνοικισμό “Κλεπά” και
γ) τον τελικό σχεδιασμό των έργων αφενός αποκατάστασης και σταθεροποίησης της μεγάλης κατολίσθησης που έπληξε τον συνοικισμό “Κλεπά” το 2015 χρησιμοποιώντας και αξιολογώντας και τα φυσικά και τα τεχνικά δεδομένα από τις μελέτες που εκπονήθηκαν παλαιότερα και αφετέρου διευθέτησης των επιφανειακών νερών και τυχόν υπόγειας αποστράγγισης που δεν μελετήθηκαν έως σήμερα.

Πιο αναλυτικά οι μελέτες που πρόκειται να γίνουν είναι:
1. τοπογραφική μελέτη
2. μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας
3. γεωτεχνικές εργασίες και εργαστηριακές δοκιμές
4. έκθεση αξιολόγησης γεωτεχνικών ερευνών
5. γεωτεχνική μελέτη αποκατάστασης και σταθεροποίησης της κατολίσθησης περιβαλλοντική Μελέτη,
6. στατική μελέτη τεχνικών έργων
7. υδραυλική Μελέτη διευθέτησης ρεμάτων