Η Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παραχώρησε στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας το νησάκι της Κουκουμίτσας. Παρόλο που από το 2012 η Κουκουμίτσα είχε συμπεριληφθεί λόγω των μνημονίων μαζί με χιλιάδες άλλα ακίνητα του Δημοσίου στη «μαύρη» λίστα των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ που προορίζονταν για εκποίηση, η εκποίηση δεν ήρθε ποτέ… Άρα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι η περιουσία του Δημοσίου παραμένει ως έχει. Αν προσέξει όμως κανείς τους όρους της παραχώρησης της Κουκουμίτσας, θα καταλάβει ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Η παραχώρηση λοιπόν γίνεται για 15 χρόνια, με ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα τις 5.000 ευρώ, το οποίο όμως θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με αύξηση ίση με τον τρέχοντα πληθωρισμό συν 1% που ζητά επιπλέον η ΕΤΑΔ. Παράλληλα όμως η ΕΤΑΔ ζητά και το 50% επί των πάσης φύσεως εσόδων (αφαιρουμένων φόρων και τελών) που θα εισπράττει ο Δήμος ή επιχείρησή του από μισθώματα και λοιπές εμπορικές εκμεταλλεύσεις του ακινήτου. Ουσιαστικά δηλαδή ο Δήμος αναλαμβάνει να αξιοποιήσει το ακίνητο, αλλά από τα όποια έσοδα προκύψουν τα μισά θα παίρνει η ΕΤΑΔ.
Παρόμοιους και ακόμη πιο ληστρικούς όρους έχει θέσει η ΕΤΑΔ προκειμένου να παραχωρήσει την έκταση στο Αγγελόκαστρο που ζητούν ο Δήμος Αγρινίου και Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να αναπτύξουν ένα Επιχειρηματικό Πάρκο στην περιοχής. Η ΕΤΑΔ, όπως έχει αναφέρει και άλλες φορές η «Συνείδηση», έχει εμφανιστεί κατ’αρχήν θετική στην παραχώρηση, ωστόσο θέτει παράλογες προϋποθέσεις για την παραχώρηση του ακινήτου, φτάνοντας στο σημείο να ζητά προκαταβολικά… δέσμευση για το ποιες επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο.
Συγκεκριμένα η ΕΤΑΔ, τουλάχιστον επί των ημερών της προηγούμενης Διοίκησή της, μεταξύ άλλων ζητούσε τίμημα για την έκταση των 240 στρεμ. στο Αγγελόκαστρο πολλαπλάσιο της πραγματικής της αξίας, της τάξης των 800.000 ευρώ, ενώ για την περίπτωση της μίσθωσης ζητούσε το 70% επί των κερδών του Επιχειρηματικού Πάρκου. Δηλαδή να είναι το αφεντικό επί της ουσίας.
Για αυτό και το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας του Δημοσίου παραμένει αναξιοποίητο. Δεν γίνεται άλλος να δουλεύει, άλλος να αξιοποιεί και άλλος να εισπράττει.