Η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή Μάριου Σαλμά αναφορικά με τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, αρκεί από μόνη της για να καταδείξει την ανεπάρκεια και τα λάθη της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, αλλά και τις πολλές παθογένειες που υπάρχουν γενικότερα στο σύστημα.
Δυστυχώς όμως ταυτόχρονα αναδεικνύεται και το σοβαρό δομικό πρόβλημα που έχει η χώρα τα τελευταία χρόνια, να μην έχει μια στοιχειωδώς σοβαρή αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αδυνατεί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να καθυστερεί υπερβολικά να λύσει προβλήματα. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση όσα είπε ο Μάριος Σαλμάς στη Βουλή θα έπρεπε να είχαν γίνει σημαία από την αντιπολίτευση σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Αντ΄αυτού στην αντιπολίτευση επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή…
Σε ό,τι αφορά τη ΜΕΘ που μετά την αποχώρηση της διευθύντριάς της έχει μείνει με δύο γιατρούς και ουσιαστικά κλείνει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που απάντησε στην ερώτηση, υπογράμμισε μεν την… πολιτική βούληση η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου να μείνει ανοικτή, αλλά γενικολογώντας δεν κατονόμασε καμία από τις ενέργειες που θα την κρατήσουν ανοικτή. Μάλιστα ο Μ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε την εκπρόθεσμη παραίτηση της Διευθύντριας της ΜΕΘ.
Σε ό,τι αφορά το Διοικητή του Νοσοκομείου, θέμα στο οποίο παραδόξως ο Μάριος Σαλμάς έδωσε μεγαλύτερη έμφαση ζητώντας την άμεση αποπομπή του και καταγγέλλοντας ότι τοποθετήθηκε λόγω της γνωριμίας του με τον πρώην αρμόδιο Υπουργό Θ. Πλεύρη, ο Μ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι η τοποθέτησή του πληροί τα κριτήρια της νομοθεσίας και είπε όπως θα αξιολογηθεί και αυτός όχι ως μεμονωμένη περίπτωση, αλλά συνολικά όταν γίνει αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας. Ο Μάριος Σαλμάς έφτασε στο σημείο να μιλά για πολιτική, αλλά και ποινική ευθύνη για το ζήτημα του Διοικητή του Νοσοκομείου και τους χειρισμούς του στα θέματα διαχείρισης του προσωπικού με τις συνεχείς μετακινήσεις, που σύμφωνα με το Μάριο Σαλμά έκαναν αρκετούς γιατρούς να παραιτηθούν.
«Τι ήρθε η καημένη να κάνει εδώ; Θα την στρώσουμε»
Συγκεκριμένα ο βουλευτής έκανε λόγο μεσαίωνα συμπεριφοράς από την πλευρά του διοικητή, μεταφέροντας ενδεικτικά κάποια αποσπάσματα από την αναφορά παραίτησης της Διευθύντριας της ΜΕΘ.
«Αν διαβάσετε την αναφορά της παραίτησής της θα δείτε τι έλεγε ο διοικητής. Έλεγε ότι την απείλησε από την πρώτη μέρα, της έλεγε ότι θα μπορούσαμε να σου κάνουμε μήνυση γιατί στέλνεις χαρτιά στο Υπουργείο. Έστειλε τριάντα έγγραφα στη διοίκηση, δεν απάντησε ποτέ ο διοικητής.
Λοιπόν, τα λόγια είναι αισχρά. Συζήτησα, λέει, με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και είπαμε: «Αυτή φαίνεται καλή γιατρός, τι ήρθε η καημένη να κάνει εδώ; Θα την στρώσουμε». Αυτά είπε ο διοικητής στην επιστήμονα που ήρθε και που παραιτείται. Και εν πάση περιπτώσει ποιος παραιτείται; Μία γυναίκα που εφημερεύει 14 με 15 εφημερίες το μήνα και κάθεται και άλλες έξι, επτά, οκτώ, άρα 23 κοιμάται μέσα στο νοσοκομείο. Γιατί; Γιατί έφυγαν και οι άλλοι γιατροί, η δεύτερη γιατρός στη Μονάδα παραιτήθηκε κι αυτή για θέματα της διοίκησης και ο τρίτος που ήταν στα ΤΕΠ στα επείγοντα ιατρεία, ο άνθρωπος παθολόγος είναι, που τον μετακίνησαν στη Μονάδα και αυτός είπε ότι δεν μπορεί να εφημερεύσει» είπε ο Μ. Σαλμάς.
Σχετικά με τον διαχείριση των ακτινολόγων ο Μ. Σαλμάς ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό, που αφορά και τα δύο Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. «Ασθενής με εγκεφαλική αιμορραγία έφυγε από το Νοσοκομείο στο Μεσολόγγι, επειδή δεν υπήρχε εφημερεύον στον αξονικό τομογράφο και πήγε στο Νοσοκομείο του Αγρινίου όπου κι εκεί δεν εφημέρευε κανένας. Ήρθε από το σπίτι του ο ένας από τους τρεις που ξέρουν να γνωματεύουν αξονική. Γιατί δεν εφημέρευε δέκα μέρες γιατρός στον αξονικό τομογράφο στο Αγρίνιο; Γιατί οι γιατροί οι τρεις που γνωματεύουν απηύδησαν και είπαν θα βάλουμε επτά, που λέει ο νόμος, εφημερίες. Τρεις επί επτά είκοσι μία, δέκα μέρες χωρίς εφημερία ο αξονικός τομογράφος σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Γιατί οι άνθρωποι απηύδησαν; Γιατί ο διοικητής μετακινούσε να κάνουν εφημερίες και στην Άρτα» είπε ο βουλευτής.
O M.Σαλμάς κατηγόρησε το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου πως δεν έκανε τις κινήσεις που θα έπρεπε προκειμένου να αντικατασταθεί προσωπικό που έφυγε από το Νοσοκομείο. Έφερε αρκετά παραδείγματα από διάφορες κλινικές του Νοσοκομείου Αγρινίου, αναφέροντας:
“Όταν πήγε διοικητής αυτός, είχε οκτώ γιατρούς παθολόγους. Σήμερα έχει τέσσερις, ο ένας απηύδησε, σηκώθηκε και έφυγε. Οι άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Ουδεμία κίνηση να τους αντικαταστήσει. Η Μαιευτική Κλινική όταν ανέλαβε είχε τέσσερις γιατρούς. Έφυγαν οι τρεις, έμεινε η μία. Πάει και αυτό το τμήμα! Και τώρα συζητάμε ότι εσείς με τον κ. Χρυσοχοΐδη θα αξιολογήσετε, όταν θα ψηφίσετε τη νέα νομοθεσία και θα κάνετε την αξιολόγηση. Στους χειρουργούς έφυγαν δύο, είναι έτοιμοι να φύγουν και οι άλλοι δύο.
Στα ΤΕΠ –ήταν τέσσερις γιατροί όταν ήρθε ο άνθρωπος αυτός. Έμεινε ένας. Τον έναν τον μετακίνησε στο Μεσολόγγι, ο άλλος πήγε στην καρδιολογική, ο άλλος είναι αυτός που είπαμε που τον πήγε στη ΜΕΘ και τον τέταρτο τον πήγε στη χειρουργική, αλλά επειδή δεν τα κατάφερε, τον ξαναπήγε στα ΤΕΠ. Πάνε και τα ΤΕΠ!
Πάει στους τεχνολόγους του αξονικού τομογράφου –είναι είκοσι επτά χρόνια ο άλλος στον αξονικό τομογράφο- και τους κάνει rotation! Ποια ιδιωτική κλινική θα είχε έναν που είναι γνώστης του αξονικού τομογράφου επί είκοσι επτά χρόνια και θα τον έπαιρνε να τον πάει στο ακτινολογικό;
Τεχνική Υπηρεσία. Προχθές, τη Δευτέρα, παραιτήθηκαν και οι δύο –υποδιευθύντρια και ο προϊστάμενος- της Τεχνικής Υπηρεσίας. Γιατί; Διότι έκανε απευθείας ανάθεση ο άνθρωπος αυτός, που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Υπηρεσίας και του είπαν οι προϊστάμενοι των ηλεκτρομηχανολογικών ότι αυτή η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ότι αυτός ο προμηθευτής που ήρθε δεν μπορεί να υποστηρίξει τις γεννήτριες και αν κλείσουν οι γεννήτριες, θα πέσουν τα μηχανήματα στη Μονάδα. Δεν άκουσε, δεν απάντησε. Παραιτήθηκαν και αυτοί οι δύο. Τώρα είναι υπό παραίτηση και η τεχνική υπηρεσία. Τι δεν καταλαβαίνουμε;”