Θανάσης Μαυρομμάτης : Το δεξί χέρι του Νεκτάριου Φαρμάκη που έδωσε τη μάχη της καθημερινότητας

Θανάσης Μαυρομμάτης : Έργα όχι λόγια

Δυναμική πρώτης Κυριακής καταγράφει ο συνδυασμός του νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκταρίου Φαρμάκη. Σε όλες τις μετρήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ο Νεκτάριος Φαρμάκης καταγράφει σημαντικότατη διάφορα από τους αντιπάλους του στη πρόθεση ψήφου, ωστόσο είναι εντυπωσιακή στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων η αποδοχή του έργου της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια από τους πολίτες. Στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές έδωσε στο Νεκτάριο Φαρμάκη τον “αέρα” για την ανατροπή, η απήχηση των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής «χτυπά ταβάνι», κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στη δουλειά, που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης, που αναδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως ο αποτελεσματικότερος συνεργάτης του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Ο Θανάσης Μαυρομμάτης ανέλαβε το 2019 το πόστο, που κατά κοινή ομολογία, ήταν «καυτή πατάτα», αφού δικαιολογημένα οι πολίτες είχαν πολλά παράπονα για την κάκιστη κατάσταση στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Νεκτάριου Φαρμάκη, ο Θανάσης Μαυρομμάτης αλλεπάλληλες φορές βρέθηκε σε κάποια απίθανη γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας, από τα ορεινά χωριά του Βάλτου μέχρι την ορεινή Ναυπακτία, για κάνει ο ίδιος πολλές φορές αυτοψία και επίβλεψη σε εργασίες που εκτελούνταν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Περιφέρεια στην Αιτωλοακαρνανία, που διαθέτει 900 καταγεγραμμένα ρέματα και χειμάρρους, έκανε ένα μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμών και συντηρήσεων υφιστάμενων αντιπλημμυρικών περιορίζοντας τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνταν κατά το παρελθόν, όπως στο Ζευγαράκι. Μάλιστα ο Θανάσης Μαυρομμάτης δεν δίστασε να στηλιτεύσει τις μεγάλες εκπτώσεις σε αντιπλημμυρικά έργα που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ στις αρχές του 2021 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «τόλμησε» να κηρύξει έκπτωτο εργολάβο, που κωλυσιεργούσε σε αντιπλημμυρικές εργασίες στον Εύηνο. Μια ακόμη καταλυτική παρέμβαση του Θανάση Μαυρομμάτη ήταν αυτή για την απεμπλοκή στα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών, και του δρόμου της Τουρλίδας, που εκτελεί η Περιφέρεια. Ο Θανάσης Μαυρομμάτης «κατασκήνωσε» στο Υπουργείο και έτσι σήμερα τα έργα αυτά ύψους περί τα 25 εκατ. ευρώ, που αλληλοεπηρεάζονταν σε κάποιο βαθμό, όχι μόνο δεν χάθηκε η χρηματοδότησή τους, αλλά εκτελούνται κανονικά.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με έργα ουσίας που έγιναν, όπως η παρέμβαση στην είσοδο του Αγρινίου για την άρση της επικινδυνότητας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε πλέον οι πολίτες να έχουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την Περιφέρεια και να μην την αισθάνονται εχθρική ή αδιάφορη απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως στο παρελθόν. Κάπως έτσι το σύνθημα του Θανάση Μαυρομμάτη «έργα όχι λόγια» η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών διαπιστώνει ότι ισχύει. Και ιδίως στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, για να θυμηθούμε ένα άλλο σύνθημα που έμεινε όμως σύνθημα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη…