Παραμένει ερωτηματικό πότε θα περάσει στους πολίτες και θα πάψει να παρακρατείται από τις επιχορηγήσεις των Δήμων
Επανέρχεται για μια ακόμη φορά η αντιπαράθεση των Δήμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με αφορμή την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Η επιβολή του τέλους ταφής και ο καταλογισμός του στους Δήμους ουσιαστικά ξεκίνησε από το 2022, οι δήμοι όμως αρνούμενοι να το πληρώσουν μετακυλίοντάς το στους πολίτες, επικαλέστηκαν το γεγονός ότι την ευθύνη για τις αναγκαίες υποδομές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων την έχει το Κράτος. Έτσι πέρυσι και φέτος πέτυχαν μια έμμεση αναστολή με το υπουργείο Εσωτερικών να αναλαμβάνει να καταβάλλει αντί των δήμων το ποσό που έπρεπε να καταβάλλουν οι δήμοι. Το ποσό αυτής της διετίας εξακολουθεί να επιβαρύνει τους δήμους και θα παρακρατηθεί το 2024 από την τακτική τους χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την πλευρά της η Κεντρική Ένωση των Δήμων επιμένει να ζητά να υπάρξει ρύθμιση του θέματος, “διότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι δήμοι σε αυξήσεις των δημοτικών τελών, όταν η ακρίβεια πλήττει τους πολίτες”.
Γ. Παπαναστασίου : Λάθος να βάζουμε πρώτα το τέλος και μετά να κάνουμε την ανακύκλωση
Το θέμα απασχόλησε μεταξύ 15η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), όπου ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ επανέλαβε ότι «είναι αυτονόητο ότι το τέλος ταφής θα επιβάλλονται σε Δήμους και Φο.Δ.Σ.Α. μόνο μετά την εκπόνηση και εφαρμογή του πενταετούς Σχεδίου Δράσης που προτείνει μετά από πρόσφατη εμπειρογνωμοσύνη της η D.G. Regio, και ιδίως του Προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων και των Φο.Δ.Σ.Α. «Είναι λάθος αυτό που συμβαίνει, είναι σχήμα πρωθύστερο, δηλαδή πρώτα βάζουμε το τέλος και μετά κάνουμε την ανακύκλωση, μετά μειώνουμε τις ποσότητες και περιορίζουμε το υπόλειμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε : «με χαρά άκουσα το Γενικό Γραμματέα να λέει ότι θα προχωρήσουμε και θα χρηματοδοτήσουμε την ανακύκλωση, εάν όμως δεν τρέξουν αυτά, εάν οι Δήμοι δεν έχουν τον εξοπλισμό να κάνουν χωριστές συλλογές, εάν δεν έχουν τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, πως θα μειώσουν το υπόλειμμα. Αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν και αν οι Δήμοι και οι πολίτες δεν έχουν προσαρμοστεί να πληρώνουν το τέλος».
Μ. Γραφάκος : Συνεργαστείτε η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω το τέλος
Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Γραφάκος επικεντρώθηκε στην ανακύκλωση κάνοντας λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα.Στόχος όπως είπε μέσα στην τετραετία, είναι να αρχίσει να εφαρμόζεται, σε ευρεία κλίμακα, το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», προκειμένου να υπάρχει σαφές κίνητρο στους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση και να αποφεύγουν να οδηγούν τα απόβλητα σε ταφή. Ο κ. Γραφάκος τόνισε πως το τέλος ταφής εφαρμόζεται και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το πάρει πίσω. Κάλεσε μάλιστα τους ΦΟΣΔΑ να συνεργαστούν, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα στην είσπραξή του, υπογραμμίζοντας ότι οι αυτοδιοικητικοί δεν πρέπει να φοβούνται που θα πληρώνουν οι πολίτες.
Πάμε σε ένα ΦΟΔΣΑ στη Δυτική Ελλάδα
Ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων αναφορικά με τους ΦΟΔΣΑ εξέφρασε τον προβληματισμό του που αρκετοί είναι ουσιαστικά ανενεργοί. Μεταξύ των οποίων είναι αυτός της Αιτωλοακαρνανίας. «Υπάρχουν τρεις περιφέρειες που έχουν παραπάνω από ένα ΦΟΔΣΑ, αλλά το χειρότερο δεν είναι, είναι ότι είναι ανενεργοί και γι΄αυτό θα πάμε σε έναν» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Γραφάκος.
Η χρηματοδότηση των Μονάδων
Αναφορικά με τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που στην Αιτωλοακαρνανία και οι δύο στους ΧΥΤΑ Αγρινίου και Ναυπάκτου παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω της ακύρωσης των διαγωνισμών, ο Μ. Γραφάκος μιλώντας γενικότερα είπε πως όσες μονάδες έχουν δαπάνες το 2023 θα συνεχίσουν να έχουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. «Για τις υπόλοιπες μένουν κάποια ζητήματα» είπε ο Μ. Γραφάκος χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Πάντως στην περίπτωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες το έργο να γίνει «γέφυρα» στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ, και αυτό γιατί το 2020, όταν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα έργα του Δήμου Αγρινίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων εντάχθηκαν «πακέτο» ως υποέργα τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ, τα έργα αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και την προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών, σε μια πράξη με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Και επειδή τα υποέργα έχουν δαπάνες εκτιμάται ότι έτσι θα «σωθεί» χρηματοδοτικά και το μεγάλο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News