Ο νέος δικαστικός χάρτης φέρνει κλείσιμο δικαστηρίων
Αρκετές συζητήσεις προκαλεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση στους νομικούς κύκλους το γεγονός ότι ο νέος δικαστικός χάρτης πιθανότατα θα φέρει κλείσιμο του Εφετείου στο Αγρίνιο μαζί με ορισμένα άλλα όπως αυτό της Χαλκίδας, των Χανίων και της Καλαμάτας στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ήδη από χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου συνδυάζοντας και τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε καθολική αποχή μέχρι και την Παρασκευή 1/12/2023, αλλά και για το δικαστικό χάρτη.
Επί του παρόντος από το ίδιο το Υπουργείο γίνεται λόγος για τρία σενάρια αναφορικά με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που στόχο θα έχουν την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, ο οποίος στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μεγάλος και μας κατατάσσει ως χώρα στις τελευταίες θέσεις διαφόρων διεθνών κατατάξεων. Εντός των ημερών το Υπουργείο αναμένει το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία έχει απευθυνθεί για συμβουλές, ενώ ήδη το πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ιδίου του Υπουργείου έχει ετοιμαστεί. Ωστόσο αυτά τα πορίσματα είναι απλώς συμβουλές προς το Υπουργείο, που ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει την τελική του πρόταση, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά των δικαστικών. Ο νέος χάρτης, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πάνος Αλεξανδρής, σε ομιλία του στην Πάτρα την προηγούμενη εβδομάδα, θα παρουσιαστεί πιθανότατα το Φεβρουάριο του 2024.
«Μεταβατικά» δικαστήρια ή κλείσιμο με παράταση ζωής για τις εξ’ αναβολής υποθέσεις
Από ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει το κλείσιμο διαφόρων δικαστηρίων ανά την επικράτεια σε όλα τα επίπεδα από τα Ειρηνοδικεία μέχρι και τα Εφετεία. Το νέο σχέδιο φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό θα είναι κεντροποιημένο, με την έννοια ότι ένα Πρωτοδικείο ανά νομό και ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια θα συγκεντρώσουν το σύνολο των δικαστικών και τα μικρότερα περιφερειακά δικαστήρια, είτε Ειρηνοδικεία, είτε πρωτοδικεία, είτε Εφετεία, θα λειτουργούν εν είδει μεταβατικών, όπου για λίγες μέρες το μήνα θα εκδικάζονται υποθέσεις. Με αυτό το τρικ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις πολλές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και αυτές να περιοριστούν στο «μικρόκοσμο» των δικαστικών και των δικηγόρων. Ωστόσο μια άλλη εναλλακτική για το οριστικό κλείσιμο των δικαστηρίων στην ελληνική περιφέρεια, ενδεχομένως θα είναι η «παράταση» στη λειτουργία τους μέχρι να εκδικαστούν οι εξ΄αναβολής υποθέσεις και από τη στιγμή που ισχύσει ο νέος χάρτης οι πρωτοείσακτες υποθέσεις θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στα κεντρικά δικαστήρια.
«Πράγματι σκεφτόμαστε την περίπτωση του κανόνα για ένα Πρωτοδικείο ανά νομό, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατάργηση των άλλων δικαστηρίων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεταβατικά, όπου θα γίνονται και εκδικάσεις υποθέσεων» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, στην ομιλία του στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης στην Πάτρα.
Στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας θεωρητικά το ένα Πρωτοδικείο ανά νομό θα σήμαινε το κλείσιμο του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο και τη διατήρηση του Πρωτοδικείου στο Μεσολογγίου ως κεντρικό δικαστήριο του νομού. Ωστόσο το κτιριακό ζήτημα στο Μεσολόγγι μοιάζει ανυπέρβλητο καθώς το υφιστάμενο κτίριο δεν χωρά επ’ ουδενί όλους του Πρωτοδίκες της Αιτωλοακαρνανίας και λογικά και λόγω του πληθυσμιακού κριτηρίου, στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας θα παρακαμφθεί ο «κανόνας» της πρωτεύουσας του νομού.
«Στη μία ώρα υπάρχει άλλο Εφετείο…»
Ο Πάνος Αλεξανδρής αναφέρθηκε στην παθογένεια, με την οποία δημιουργήθηκε ο δικαστικός χάρτης στη χώρα, λέγοντας ότι «επί δεκαετίες ήταν χρέος του κάθε βουλευτή να φέρει ένα Ειρηνοδικείο κοντά στο χωριό του και ει δυνατόν και ένα Εφετείο, παρόλο που στη μία ώρα υπάρχει άλλο Εφετείο, με αποτέλεσμα να διατίθενται πόροι για τη λειτουργία αυτών των δικαστηρίων, να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ λιγότερη δουλειά στο Εφετείο, που ενδεχομένως δεν χρειάζονταν να υπάρχει και εκεί που υπάρχει αρκετή δουλειά να μην υπάρχει αρκετός κόσμος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές αυτές περί ενός Πρωτοδικείου ανά νομό από την πλευρά του γενικού γραμματέα του Υπουργείου έγιναν στην Πάτρα, που η Αχαΐα διαθέτει τρία πρωτοδικεία σε Καλάβρυτα, Αίγιο και Πάτρα. Ενώ η αποστροφή ότι «στη μία ώρα υπάρχει άλλο Εφετείο» μοιάζει να φωτογραφίζει ακριβώς την περίπτωση των Εφετείων σε Αγρίνιο και Πάτρα.
Μία από τις ενστάσεις του νομικού κόσμου στο ζήτημα του δικαστικού χάρτη είναι ότι ναι μεν η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης είναι το μεγάλο ζητούμενο, αλλά αυτό πρέπει να ανταποκριθεί στην αρχή της εγγύτητας. Από την πλευρά του πάντως ο Πάνος Αλεξανδρής απάντησε σε αυτή την ένσταση λέγοντας με νόημα ότι «ο φυσικός δικαστής δεν χρειάζεται να μένει στη διπλανή πολυκατοικία, αλλά παραμένει φυσικός δικαστής και μετά τα 50 χλμ».
Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η απάντηση που έδωσε ο ενικός γραμματέας του Υπουργείου στις ενστάσεις περί ιστορικότητας κάποιων πόλεων, καθώς και το γεγονός ότι απάντησε αυτή δόθηκε από την Πάτρα, όταν μοιάζει πολύ πιθανό με το νέο σύστημα να μην λειτουργεί, ως έχει σήμερα το Πρωτοδικείο στα Καλάβρυτα και πιθανότητα το Πρωτοδικείο στο Μεσολόγγι. «Λένε ότι η τάδε και η δείνα περιοχή είναι ιστορική και δεν γίνεται να μην υπάρχει το κέντρο της διοίκησης και της Δικαιοσύνης και της επιχειρηματικότητας, άρα θα πρέπει να αρχίσουμε μετά να «μετράμε» τις περιοχές και το που έγινε πρώτα η επανάσταση του 1821 ή το που μπήκαν πρώτοι οι Γερμανοί» είπε σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο αυτού του τύπου τις ενστάσεις ο Πάνος Αλεξανδρής.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News