Yπόθεση Επιχειρηματικό Πάρκο: Περιμένοντας να «λυγίσει» η ΕΤΑΔ

Ιδιαίτερα σκληρές οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο  

Ιώβεια υπομονή πρέπει να κάνει ο Δήμος Αγρινίου για την υπόθεση του Επιχειρηματικού Πάρκου ή να εγκαταλείψει τα σχέδια του τουλάχιστον ως προς την έκταση που επιδιώκει να αποκτήσει από την ΕΤΑΔ.  Και αυτό γιατί η ΕΤΑΔ εδώ και περίπου δύο χρόνια αρνείται να παραχωρήσει την έκταση των 240 στρεμμάτων στο Αγγελόκαστρο ή τουλάχιστον αρνείται να την παραχωρήσει με όρους που να καθιστούν βιώσιμο το εγχείρημα.

Ο Δήμος Αγρινίου από το 2021 έχει αναθέσει με δική του χρηματοδότηση (300.000 ευρώ) σε Τεχνικό Σύμβουλο την κατάρτιση του πλήρους φάκελου για την υπόθεση του Επιχειρηματικού Πάρκου Αγρινίου. Ωστόσο το πρόβλημα με τον προτεινόμενο χώρο στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, που διεκδικεί ο Δήμος Αγρινίου, είναι η στάση της ΕΤΑΔ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου δόθηκε παράταση για την ολοκλήρωση του έργου του Τεχνικού Συμβούλου, ακριβώς για το λόγο ότι η ΕΤΑΔ καθυστερεί. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, Δημήτρη Τζιώλης,  ενημερώνοντας το Σώμα χαρακτήρισε ιδιαίτερα σκληρές τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της έκτασης και τους όρους της παραχώρησης. Όπως εξήγησε για να ολοκληρωθεί το έργο του Τεχνικού Συμβούλου θα πρέπει να «κλειδώσει» η παραχώρηση της έκτασης για να γίνουν και τα επόμενα βήματα με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

Η έκταση των 240 στρεμμάτων στο Αγγελόκαστρο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ενταχθεί για το σκοπό αυτό στο χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, ενώ υπάρχει και θετική γνωμοδότηση από την πλευρά της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας , εντούτοις η ΕΤΑΔ φαίνεται να συνεχίζει εδώ και μια διετίας περίπου να κρατά μια άκαμπτη στάση.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), είναι  100% θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, του γνωστού και ως «Υπερταμείου», πράγμα που εξηγεί σε κάποιο βαθμό τη συζήτηση για τους όρους της παραχώρησης της έκτασης, καθώς τα έσοδα που προκύπτουν από την περιουσία του Δημοσίου πηγαίνουν απ’ ευθείας στην εξυπηρέτηση του χρέους. Εκείνο ωστόσο που δεν έχει εύκολη εξήγηση είναι ότι η εν λόγω έκταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «φιλέτο» όντας μέσα στο κάμπο του Αγρινίου, για να γίνονται «σκληρές διαπραγματεύσεις» για την παραχώρησή της, την στιγμή που ουσιαστικά η εγκατάσταση ενός Επιχειρηματικού Πάρκου είναι αυτή που θα της δώσει άξια.

Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr η ΕΤΑΔ μεταξύ άλλων στις συζητήσεις που γίνονται ζητούσε τίμημα για την έκταση πολλαπλάσιο της πραγματικής της αξίας ή στην περίπτωση της μίσθωσης ένα τεράστιο ποσοστό επί των κερδών του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Τη στάση της ΕΤΑΔ έχει στηλιτεύσει κατά καιρούς και ο  πρόεδρος του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής. Μάλιστα πέρυσι είχε αποκαλύψει ότι έφτασε στο σημείο να ζητά προκαταβολικά… δέσμευση για το ποιες επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Οι… σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνει η ΕΤΑΔ και οι παράλογες προϋποθέσεις που θέτει  για την παραχώρηση του χώρου μοιάζουν περισσότερο με πρόσχημα, παρά το γεγονός ότι αποστολή της είναι να αξιοποιηθεί δηλαδή η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Γιατί, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αυτή τη στιγμή η ΕΤΑΔ επιλέγει να έχει ένα χωράφι «χαμένο» κάπου στο… πουθενά και όχι ένα χώρο για την ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, Δημήτρη Τζιώλης,  εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί. Πιθανόν αυτή η αισιοδοξία να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι προ ημερών τοποθετήθηκε νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος η κα. Ηρώ Χατζηγεωργίου.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που και διαδικασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων προχωρά με ρυθμούς χελώνας και ακόμη δεν έχουν ανατεθεί από το ΤΕΕ οι μελέτες, η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο, δεν θα έδινε απλώς αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά θα ήταν λύση για επιχειρήσεις της περιοχής, που με τους υφιστάμενους πολεοδομικούς και χωροταξικούς κανόνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και πρέπει να μετεγκατασταθούν, χωρίς όμως να ξέρουν που τους επιτρέπεται να πάνε…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News