Με νομοθετική διάταξη αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο για την εκποίηση του «φιλέτου» στο Αντίρριο
Με ειδικό άρθρο στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να «ξεκολλήσει» η εκποίηση του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη.
Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαβούλευση και αφορά την μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τις παραλίες από τους Δήμου στην Κτηματική Υπηρεσία με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» εμπεριέχει και ειδική διάταξη που αφορά το «φιλέτο» του Αντιρρίου.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 27 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Υποδομών τριών μικρών τμημάτων του ακινήτου, που έχει συνολική έκταση 165 στρέμματα. Πρόκειται για χώρους που χρησιμοποιούνται από την παραχωρησιούχο εταιρεία της Γέφυρας ως βοηθητικοί χώροι (αποθήκη κ.α).Αυτό ήταν ουσιαστικά και το εμπόδιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου για αξιοποίηση στον ιδιώτη που πλειοδότησε στο διαγωνισμό. Η παραχώρηση στο Υπουργείο Υποδομών αυτών των μικρών τμημάτων των πρώην εργοταξιακών χώρων θα επιτρέψει την απομάκρυνση αυτών των βοηθητικών υποδομών και την απόδοση ελεύθερου του ακινήτου στον ιδιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα χρόνο από το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναδειχθεί ο επιλέξιμος επενδυτής που είναι η εταιρεία «Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ» που πρόσφερε 2,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο, ένα οικονομικό αντάλλαγμα υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου το οποίο είχε προσφερθεί στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση του ακινήτου και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού έχει εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έκανε το προσυμβατικό έλεγχο και πλέον μετά την άρση και του τελευταίου εμποδίου για την απόδοση του ακινήτου ξεμπλοκάρει η ολοκλήρωση της παραχώρησης.
Με τη μεταβίβαση και το επενδυτικό πλάνο
Η εν λόγω εταιρεία «Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ» είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Δυτικής Ελλάδας με έδρα την ΒΙΠΕ Πατρών που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε βιοκαύσιμα, στον κλάδο των ελαίων και των πρώτων υλών, τη σαπωνοποιία, κ.ά.
Πάντως, από το διαγωνισμό δεν τέθηκε κάποιος περιορισμός ως προς τις χρήσεις του ακινήτου, παρά μόνο το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος του, διέπεται από τις εκτός σχεδίου πόλεως – οικισμού, ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ διατάξεις, με εξαίρεση ένα υποτμήμα του ακινήτου εμβαδού 7.400 τ.μ. περίπου, που βρίσκεται εντός ορίων του οικισμού του Αντιρρίου και διέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν για τον οικισμό.
Έτσι με την υπογραφή της μεταβίβαση αναμένεται να γνωστοποιηθεί και από το νέο ιδιοκτήτη του χώρο το επενδυτικό σχέδιο για την έκταση των πρώην εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου. Μια τουριστική επένδυση, αν και είναι ο ευσεβής πόθος της τοπικής κοινωνίας του Αντιρρίου και του Δήμου Ναυπακτίας, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Αντιθέτως, το ΤΑΙΠΕΔ εξ΄αρχής είχε αναφέρει ότι η θέση του οικοπέδου, «ταιριάζει» σε επενδύσεις στο τομέα των logistics.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News