Έτοιμο να προχωρήσει το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου, αν το Υπουργείο Υγείας επιστρέψει τα χρήματα
Πεντέμισι περίπου χρόνια μετά την ένταξή του (το Σεπτέμβριο του 2018) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο της ανακατασκευή μέρους του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, φαίνεται πως πλέον είναι έτοιμο να προχωρήσει.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν αποκαλύφθηκε ότι τότε, το 2018, δεσμεύτηκε ένα ποσό για το έργο, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή ωριμότητα σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων. Απορίας άξιο μάλιστα αφού δεν υπήρχαν μελέτες, με ποια λογική δεσμεύτηκε ένα συγκεκριμένο ποσό και όχι κάποιο άλλο ποσό. Συγκεκριμένα δεν υπήρχαν οικοδομικές άδειες, ούτε μελέτες στατικής επάρκειας, ενώ η όλη διαδικασία καθυστέρησε αρκετά για γραφειοκρατικούς λόγους, καθώς ουσιαστικά θα έπρεπε να γίνει νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, που τυπικά ήταν το παλιό Νοσοκομείο στο Αγρίνιο στο σύνολό του. Σήμερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr όλα αυτά που φυσικά θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν δεσμευτούν τα χρήματα για το έργο, έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί. Η μελετητική ωριμότητα πλέον υπάρχει μετά από την προετοιμασία που έκαναν οι υπηρεσίες της 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ από την πλευρά τους οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμες να εκδώσουν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.
Τι απομένει; Η χρηματοδότηση, η οποία πλέον δεν υπάρχει… Έτσι στην παρούσα φάση υπάρχει μια πλήρη αντιστροφή της κατάστασης του 2018, υπάρχει η ωριμότητα του έργου και όλες οι μελέτες, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Και αυτό γιατί, το φθινόπωρο του 2019 το Υπουργείο Υγείας από τη στιγμή που το έργο δεν είχε δημοπρατηθεί και δεν είχε απορρόφηση, επέλεξε να μεταφέρει σε άλλο κωδικό τα χρήματα, χωρίς όμως να διαγράψει το κωδικό του έργου για το παλιό Νοσοκομείο. Η απόφαση αυτή τότε είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση, με τον τότε Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να αναγκάζεται με δήλωση του να διευκρινίσει ότι «το έργο θα γίνει» και «αμέσως μόλις υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης, θα διατεθούν οι προβλεπόμενες πιστώσεις».
Ερωτηματικά και επιφυλάξεις για τα χρήματα
Τώρα λοιπόν το μόνο που μένει για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός είναι να επιστρέψουν τα χρήματα στο κωδικό του έργου. Κάτι όμως που ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο καθώς πλέον το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχει αλλάξει φιλοσοφία και πλαίσιο, έχει μετονομαστεί σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση για την ένταξη του έργου και τη μετάβασή του από το ΠΔΕ στο ΕΠΑ. Πέραν τούτου όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις σε σχέση με τα έργα που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους. Τη χρονιά που πέρασε πολλά έργα σε όλη τη χώρα -και στην περιοχή μας φυσικά- που χρηματοδοτούνται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαφόρων Υπουργείων αντιμετώπισαν προβλήματα με την ταμειακή ροή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατασκευή του δρόμου Πλαγιά – Πογωνιά που όπως σημείωσε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑγρίνιοCulture.gr κατά τη διάρκεια του 2023 για οκτώ μήνες οι λογαριασμοί του έργου ήταν απλήρωτοι. Η κατάσταση μάλιστα μοιάζει αρκετά ανησυχητική, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που χρηματοδοτεί με 900.000 ευρώ από το ΠΔΕ την αντικατάσταση του ταρτάν στο ΔΑΚ Αγρινίου, έβαλε φρένο στο διαγωνισμό που ξεκίνησε ο Δήμος. Το ποσό βέβαια για το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου δεν είναι δυσθεώρητο, αλλά πλέον το πότε θα γίνει το έργο είναι θέμα αποκλειστικά του Υπουργείου Υγείας, που το χρηματοδοτεί, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει μόνο να κάνει το διαγωνισμό και την επίβλεψή του.
Μικρό έργο και 5.000 τ.μ. χωρίς κανένα σχέδιο
Η ιστορία του παλιού Νοσοκομείου είναι βέβαια μια αρκετά πονεμένη ιστορία εδώ και 10 χρόνια που το Νοσοκομείο μετεγκαστάθηκε στο νέο του κτίριο. Ο ευρύτερος χώρου του παλιού Νοσοκομείου έχει καταστεί ένα «αστικό κενό» στην καρδιά του Αγρινίου, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να αποπνέει μια εικόνα εγκατάλειψης. Και φυσικά θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς ότι το έργο αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου, με σκοπό κάποιοι χώροι του να μετατραπούν σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΠΥ (Κτίριο Α), του Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Κτίριο Α), του Ξενώνα Ατόμων με Ψυχικές Νόσους στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης (Κτίριο Β) και σε χώρο στέγασης του ΕΚΑΒ (Κτίριο Γ).
Από εκεί και πέρα υπάρχουν περίπου 5.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων του παλιού Νοσοκομείου για τα οποία δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση και τη μετέπειτα χρήση τους. Ούτε λόγος φυσικά για μελέτες και χρήματα. Η πρώτη δεκαετία εγκατάλειψης παρήλθε, θα χρειαστούν μερικές ακόμη για να φτάσουμε –αν φτάσουμε ποτέ – στην πλήρη αξιοποίηση του χώρου…
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr