Σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί ο δικαστικός χάρτης της χώρας στις 16/9/2024, δηλαδή με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς (δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και τοπικούς φορείς κάθε περιοχής) αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς τα τέλη της επόμενης βδομάδας.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με τις συγχωνεύσεις – υποβαθμίσεις δικαστηρίων υπάρχουν δυο εκκρεμή ζητήματα για το που θα είναι το κεντρικό Πρωτοδικείο σε Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία. Η απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις και εκατέρωθεν επιχειρήματα.
Η επιστολή στον πρωθυπουργό για το Πρωτοδικείο Αγρινίου και η απάντηση του Μεσολόγγι με συνέντευξη στην Αθήνα
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει αποστέλλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την έδρα του νέου Πρωτοδικείου βάσει του Δικαστικού Χάρτη, ζητώντας να παραμείνει στο Αγρίνιο, όπως είναι και η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πόρισμά της.
«Η παρούσα επιστολή επιδόθηκε εις χείρας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Βονιτσα στις 31-01-2024 από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου. Ο ΔΣ Αγρινίου έχει εκπονήσει και ένα βιντεο εκ του οποίου αποδεικνύονται οι λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία, έναντι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.
Είναι γεγονός ότι το ανωτέρω θέμα είναι περιφερειακού ενδιαφέροντος, πλην όμως αποτελεί μέρος εθνικού ζητήματος που αφορά την επίσπευση και ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η πόλη του Αγρινίου και το Πρωτοδικείο της έχει προταθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως το Κεντρικό Πρωτοδικείο του νόμου Αιτωλοακαρνανίας βάσει δύο κριτηρίων: του πληθυσμού που απευθύνεται σε αυτό και των κτιριακών εγκαταστάσεων που διαθέτει.Σε ένα κράτος δικαίου πρέπει η απονομή της δικαιοσύνης να είναι σύντομη, αμερόληπτη και να απονέμεται σε εγκαταστάσεις ευπρέπειας και πολιτισμού και το εν λόγω θέμα, άπτεται του κράτους δικαίου και αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού».
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να τονισθεί ότι, ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται στο Πρωτοδικείο Αγρινίου είναι υπερπολλαπλάσιος των πολιτών που απευθύνονται στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και είναι αδιανόητο, ένα εκ των μεγαλυτέρων Πρωτοδικείων της χώρας να υποβαθμίζεται σε επίπεδο περιφερειακού Πρωτοδικείου.
Επιπροσθέτως, ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δύο πρωτοδικείων:
Το δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, στεγαζόμενο σε σύγχρονο πολυώροφο κτίριο συνολικής επιφανείας περίπου 6.773 τ.μ., ανεγερθέν επί οικοπέδου 3.675 τ.μ. ιδιοκτησίας ΤΑΧΔΙΚ κλιματιζόμενο από κατασκευής του και προσφάτως ανακαινισθέν, πληροί το σύνολο των προϋποθέσεων για τη εγκατάσταση σε αυτό και του κεντρικού Πρωτοδικείου της Αιτωλοακαρνανίας, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και ειδικότερα:
Διαθέτει κάμερες περιμετρικού ελέγχου του κτιρίου, συναγερμό καθώς και ηλεκτρονική πύλη ελέγχου και εισόδου των πολιτών. Περαιτέρω, διαθέτει τρεις ανελκυστήρες, δυο εκ των οποίων εξυπηρετούν τις ανάγκες πρόσβασης των συμπολιτών μας (συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ) σε όλους τους ορόφους, ο δε τρίτος εξυπηρετεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».
Η συνέντευξη του Μεσολογγίου στην ΕΣΗΕΑ
Σύμφωνα, πάντως, με σχετική ανακοίνωση ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης και τους δικαστικούς υπαλλήλους διοργανώνουν σήμερα στην ΕΣΗΕΑ συνέντευξη ενόψει της ενδεχόμενης κατάργησης του «Ιστορικού Πρωτοδικείου ως Κεντρικού». Και προσθέτουν «Σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού περί του δικαίου και της αναγκαιότητας διατήρησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικού της Αιτωλοακαρνανίας»
με πληροφορίες από το dikastiko.gr
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr