Η Θεσσαλία έρχεται στο προσκήνιο για την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό να συναντιέται με τους εκπροσώπους των αγροτών από την περιοχή και να συζητά μαζί τους μεταξύ άλλων το master plan που καταρτίστηκε από την εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία HVA International, που αφορά στην προστασία της περιοχής και της αγροτικής παραγωγής από πλημμύρες και την ξηρασία.
Το master plan βασίζεται σε διάφορα σενάρια ως προς την έκταση και το κόστος των έργων που απαιτούνται στην περιοχή και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο φαίνεται πως αυτό θα είναι εναρμονισμένο με την κυβερνητική πρωτοβουλία να επανέλθει στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), που βρίσκονται σε διαβούλευση αυτή την περίοδο, το σενάριο της μερικής εκτροπής του Αχελώου.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της HVA, που τυγχάνει Έλληνας, μιλώντας τόσο στην ΕΡΤ όσο και σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας. Ο επικεφαλής της HVA, Μιλτιάδης Γκουζούρης, δήλωσε ότι εκτός από την αντιπλημμυρική θωράκιση το master plan εξετάζει και το φαινόμενο της λειψυδρίας, με το φράγμα της Συκιάς για μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλική πεδιάδα να περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες δράσεις.
Ο κ. Γκουζούρης τόνισε ότι για το σωστό σχεδιασμό και τη διαχείριση υδάτων δεν είναι αναγκαία μόνο τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά κι εκείνα για την αποφυγή της ξηρασίας.
Μιλώντας λοιπόν για την ξηρασία και σενάρια ερημοποίησης της Θεσσαλίας και αναφερόμενος στο υδατικό έλλειμμα και την αναντιστοιχία μεταξύ της «προσφοράς» νερού από βροχή και ποτάμια και της «ζήτησης» από καλλιέργειες, ο κ. Γκουζούρης είπε ότι «αν κάποιος θέλει να προστατεύσει μια περιοχή ή να αποφύγει μία καταστροφή με τον υδροφόρο ορίζοντα, θα πρέπει το νερό να έρθει από κάπου. Δεν υπάρχει “διά μαγείας” για να το φέρουμε. Έχουμε καταλάβει ότι εδώ είναι «καυτό» το θέμα της χρήσης νερού από τον Αχελώο. Αν θέλεις πραγματικά να σώσεις την περιοχή από την ερημοποίηση, μία λύση είναι να φέρεις νερά από τον Αχελώο. Άλλες λύσεις είναι να κάνεις εργοστάσια αφαλάτωσης…» Και πρόσθεσε με νόημα : «Η ερώτηση είναι: θέλουμε να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα και σκέψεις που είναι ενάντια στη λογική του να φέρουμε νερά από κάπου; Ή θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο η Θεσσαλία να ερημοποιηθεί;».
Οι Ολλανδοί απλώς εναρμονίστηκαν…
Η HVA International, που ανέλαβε να εκπονήσει το master plan, είναι μία μεγάλη ολλανδική εταιρεία με πάνω από 140 χρόνιας ζωής, η οποία και δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό υποδομών και στην παροχή λύσεων για την αγροτική παραγωγή. Και στον ενάμισι αιώνα ζωής της έχει αναλάβει πολλές δεκάδες έργα σε όλο τον κόσμο, έχοντας αποκτήσει μεγάλο κύρος. Ωστόσο στην ελληνική περίπτωση φαίνεται ότι το master plan έχει σε εναρμονιστεί με τις βουλές του… παραγγέλνοντος, δηλαδή της κυβέρνησης, γιατί η μερική εκτροπή του Αχελώου επανήλθε ως προτεινόμενο μέτρο στα σχέδια των ποταμών, πριν συμβεί η φυσική καταστροφή.
Πιέζουν οι Θεσσαλοί
Την ώρα πάντως ο Πρωθυπουργός συναντούσε τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας, οι φορείς της περιοχής με συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής, από τη Λάρισα, ζητούσαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και καταγγέλλοντας την «καταστροφική στασιμότητα» στα έργα του Αχελώου. Μάλιστα στην όλη συλλογιστική τους υπογράμμιζαν ότι το σενάριο της μερικής εκτροπής του ποταμού αποτελεί πρόταση του υπό αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Ποταμών.
Σε ανάλογο τόνο και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας που με δηλώσεις του τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει το φράγμα της Συκιάς για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα μικρό μέρος των υδάτων του Αχελώου για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της Θεσσαλίας και την ανάσχεση του φαινομένου της ερημοποίησης των εδαφών της». Πρόσθεσε μάλιστα θέλοντας να υποβαθμίσει το όλο εγχείρημα ότι «ο Αχελώος κουβαλά κάθε χρόνο 4,2 δισ. κυβικά και θα παίρνουμε μόνο τα 250 εκατ. κυβικά».
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr