Στο Αγρίνιο, στις 14, 15 και 16 Ιουνίου 2024, τo 37ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Από τις 14 έως 16 Ιουνίου το Αγρίνιο υποδέχεται φίλους του κινηματογράφου από όλη την Χώρα στους Δημοτικούς Κινηματογράφους «ΑΝΕΣΙΣ» και «ΕΛΛΗΝΙΣ». Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και η Κινηματογραφική Λέσχη Δήμου Αγρινίου διοργανώνουν το 37ο Πανελλαδικό Συνέδριο των Κινηματογραφικών Λεσχών και σας προσκαλούν σε μοναδικές προβολές.Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών και ομιλίες από εκλεκτούς προσκεκλημένους…….
Τα τελευταία 70 χρόνια, ο θεσμός των Κινηματογραφικών Λεσχών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μία ενεργή κοινότητα φίλων του κινηματογράφου, εθελοντών, που σκοπό έχουν την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας, με ποικιλία δράσεων:
1. Προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, ειδικές προβολές ταινιών από κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας μας (π.χ. «Περιφερειακές Εκδηλώσεις» του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» με τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,«Το Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας ταξιδεύει» με τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας) και ταινιών ανεξάρτητης παραγωγής και εναλλακτικού κινηματογράφου, σε συνεργασία με ινστιτούτα και οργανισμούς.
Απονομή βραβείων στα Φεστιβάλ Δράμας, Ολυμπίας, Χανίων και Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος».
2. Ετήσια Θεματικά Κινηματογραφικά Συνέδριαμε προβολές και αναλυτικές εισηγήσεις σχετικές με το θέμα του κάθε συνεδρίου και τιμητικά αφιερώματασε πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου:
Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αλέξης Δαμιανός,Κώστας Γαβράς, ΡοβήροςΜανθούλης, Νίκος Κούνδουρος,Παντελής Βούλγαρης, Παύλος Ζάννας, Μελίνα Μερκούρη, Τάσος Ψαρράς, Μπέτυ Βαλάση, Ντίνος Δημόπουλος, Γρηγόρης Γρηγορίου, Βασίλης Ραφαηλίδης, Σωκράτης Καψάσκης, Αφοί Μανάκια,ΓιάννηςΜπακογιαννόπουλος, Μάριος Πλωρίτης, Θόδωρος Αδαμόπουλος, Κώστας Σφήκας, Δήμος Αβδελιώδης,ΣάκηςΜανιάτης, Γιάννης Σολδάτος, Σταύρος Τσιώλης, Λάκης Παπαστάθης, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Ρεντζής, Σταύρος Χασάπης, Αλίντα Δημητρίου, Νάνσυ Σπετσιώτη, Νίκος Καβουκίδης, Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, Γιώργος Κεραμιδιώτης, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Οικονομίδης, Γιώργος Αρβανίτης, Παναγιώτης Ράππας, Άρης Σταύρου, Λευτέρης Χαρωνίτης, Μισέλ Δημόπουλος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Θωμάς Λιναράς, Βασίλης Κεχαγιάς.
Τα Συνέδρια αυτά, που διοργανώνονται, εδώ και 36 χρόνια, σε διαφορετικές πόλεις της χώρας από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) και τις κατά τόπους Κινηματογραφικές Λέσχες, σε συνδιοργάνωση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οικονομική στήριξή της, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμούκαι με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού κινηματογράφου, των γραμμάτων και των τεχνών, εκτός από την αδιαμφισβήτητη πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία, δίνουν την ευκαιρία στα μέλη των Κινηματογραφικών Λεσχών, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, να γνωρίσουν την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της κάθε περιοχής και συμβάλλουν στην πολιτιστική αποκέντρωση και την τουριστική τόνωση της εκάστοτε πόλης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δεκατέσσερα τελευταία συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στη Φλώρινα (2009, με θέμα «Ο κινηματογράφος στα Βαλκάνια»), στην Κω (2010, «Ντοκιμαντέρ, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον»), στην Αλεξανδρούπολη (2012, «Το σενάριο στον κινηματογράφο»), στην Αθήνα (2013, «30 χρόνια Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας – “Κινημα-τογραφικές Λέσχες”»), στην Καβάλα (2014, «Ο ιστορικός, θεωρητικός και κριτικός λόγος στον κινηματογράφο»), στα Τρίκαλα (2015, «Το ελληνικό τοπίο ως ντεκόρ στον κινηματογράφο»), στην Καλαμάτα (2016, «Ο έρωτας στον κινηματογράφο»), στο Ηράκλειο (2017, «Η γυναίκα δημιουργός στον ελληνικό κινηματογράφο»), στη Λάρισα (2018, «Το αγροτικό και εργατικό ζήτημα στον ελληνικό κινηματογράφο»),στην Κατερίνη (2019, «Κινηματογραφική Παιδεία»), στη Νάξο (2020/2021, «Η θάλασσα στον κινηματογράφο»), στην Ύδρα (2021/2022, «Ιστορία και Κινηματογράφος»), στα Χανιά (2022, «Ο Κινηματογράφος στην Εκπαίδευση») και στο Κιλκίς / Θεσσαλονίκη (2023, «Το μακεδονικό τοπίο στον ελληνικό κινηματογράφο») .
Η καταξίωση των Κινηματογραφικών Λεσχών και της Ομοσπονδίας τους, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καταδεικνύει την ποιότητα του κινηματογραφικού και πολιτιστικού έργου που προσφέρουν.
3. Σεμινάρια θεωρίας, ιστορίας, αισθητικής και τεχνικής του κινηματογράφου, Αφιερώματα, Συζητήσεις, Ειδικές Εκδόσεις για θέματα και πρόσωπα του κινηματογράφου, Πρακτικά των Θεματικών Συνεδρίων της Ομοσπονδίας, οργάνωση Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης και Αρχείου της Ομοσπονδίας και των Κινηματογραφικών Λεσχών, δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Αρχείου με Κριτικές Ταινιών για χρήση από τους ερευνητές και το κινηματογραφόφιλο κοινό. Σκοπός η διερεύνηση και προώθηση του κινηματογράφου ως τέχνης και κοινωνικού φαινομένου.
4. Ειδικά προγράμματα για τη διάδοση της έβδομης τέχνης στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη του ενδιαφέροντός τους για τον κινηματογράφο.
Σε κάθε πόλη η Κινηματογραφική Λέσχη ως συλλογική οντότητα αμφισβητεί τον παθητικό ρόλο του θεατή απέναντι στον κινηματογράφο, τον ωθεί σε ενεργή συμμετοχή για τη διαμόρφωση του προγράμματος προβολών και των δραστηριοτήτων της Λέσχης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις διαλόγου με δημιουργούς και κριτικούς του κινηματογράφου.
Το συντονισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων των Κινηματογραφικών Λεσχών επιτελεί ανελλιπώς από το 1983 η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ο μοναδικός μη επαγγελματικός δευτεροβάθμιος φορέας στο χώρο του πολιτισμού), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (I.F.F.S.) από το 1994.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr