Ο «Απόλλωνας» δίνει στους Δήμους μισή… ενεργειακή αυτονομία
Φωνές στην ΚΕΔΕ για να προχωρήσουν οι Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων και τα συμφέροντα που προωθεί η κυβέρνηση
Προτεραιότητα στον ενεργειακό – ηλεκτρικό χώρο ζητούν για ακόμη μία φορά οι Δήμοι της χώρας μέσω της ΚΕΔΕ εν όψει τις ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο από σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ με το προεδρείο να ενημερώνει για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με την αρμόδια υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.Η σχετική ενημέρωση έγινε από τον α’ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση καθώς πιέζεται από τα ορόσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, επικαλείται το γεγονός ότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει έως τώρα τις ενεργειακές κοινότητες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η καθυστέρηση από την πλευρά κάποιων δήμων θα καθυστερήσει συνολικά την ενεργειακή μετάβαση.
«Περιμένουμε δύο χρόνια όρους σύνδεσης, γιατί έδωσαν τον ενεργειακό χώρο στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες»
Αυτό όμως, σύμφωνα με το Γιώργο Παπαναστασίου, δεν ισχύει για όλους τους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν δύο χρόνια όρους σύνδεσης με κατατεθειμένο πλήρη φάκελο στον ΑΔΜΗΕ. Όπως συμβαίνει με τις Ενεργειακές Κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αγρινίου.
«Δεν δίνουν όρους σύνδεσης, γιατί τον ενεργειακό χώρο τον έχουν δεσμεύσει μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και έρχονται αυτοί και λένε ότι την ενεργειακή κοινότητα, για παράδειγμα του Δήμου Αγρινίου, «μπορούμε να τη συνδέσουμε στο δικό μας ενεργειακό χώρο» λες και ο χώρος αυτός είναι δικός τους…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε : «Αυτά είναι τραγικά πράγματα, γιατί η διαφορά των ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων είναι ότι δεν θα πουλήσουν ρεύμα. Δεν το κάνουμε για να κερδίσουμε, το κάνουμε για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας και το κόστος των ανταποδοτικών προς τους πολίτες. Ήταν πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προηγηθούν οι ενεργειακές κοινότητες των Δήμων, αλλά αυτό δεν έγινε».
«Οι μεγάλοι τους έχουν πιάσει από το λαιμό και τα θέλουν όλα»
Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκαν και άλλοι δήμαρχοι καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας. «Οι μεγάλοι τους έχουν πιάσει από το λαιμό και τα θέλουν όλα. Αν τώρα μοιραστεί ο ενεργειακός χώρος χωρίς εμάς, δεν υπάρχει μέλλον για τους δήμους» είπε με τη σειρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος της Μινώα Πεδιάδας.
Εντούτοις με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση υπάρχουν εντός της ΚΕΔΕ και φωνές που βλέπουν θετικά το πρόγραμμα «Απόλλων». Έτσι η ΚΕΔΕ επί της ουσία ζητά να γίνει διαχωρισμός των περιπτώσεων των Δήμων.
«Για αστικούς δήμους που δεν έχουν χώρο για να αναπτύξουν ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ο «Απόλλωνας» φαίνεται καλό πρόγραμμα, γιατί θα τους δοθεί ένα ποσοστό, ίσως το 50% του ενεργειακού κόστους. Έτσι οι εταιρείες που έχουν δεσμεύσει τον ενεργειακό χώρο θα έχουν πελάτες κατά το ήμισυ τους δήμους και κατά το ήμισυ θα τους δίνουν δωρεάν ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηώντας ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε : «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι οι δήμοι που θέλουν να μπουν στον «Απόλλωνα» να μπουν, οι δήμοι όμως που είναι έτοιμοι να τους δώσουν προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο».
Πολύ δύσκολη χρονιά για τους δήμους
Τα οικονομικά δεδομένα για τους δήμους είναι ομολογουμένως αρκετά δύσκολα και το ενεργειακό κόστος ένα μεγάλο βάρος που δημιούργησε πολλά χρέη στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Έτσι, αν μέσω του προγράμματος «Απόλλων» μπορέσουν να εξοικονομήσουν σχεδόν το μισό του ενεργειακού τους κόστους, θα είναι ωφελημένοι, όμως αν τους δίνονταν η δυνατότητα να φτιάξουν δικές τους ενεργειακές κοινότητες με τη μέθοδο του net metering, θα μηδένιζαν το ενεργειακό τους κόστος…
Την πίεση στα οικονομικά των Δήμων περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο Γ. Παπαναστασίου. «Η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τους δήμους», εκτίμησε, «γιατί εκτός από την παρακράτηση του τέλους ταφής, η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο επιβαρύνει τους ΚΑΠ των δήμων, συν το ενεργειακό κόστος, συν το κόστος των υλικών όλων των προμηθειών. Αυτό θα γονατίσει τους δήμους και οι δήμοι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν για να μην υπάρξει νέα γενιά υπερχρεωμένων δήμων. Οι ΔΕΥΑ δεν χρηματοδοτήθηκαν στην ενεργειακή κρίση και αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυξήσεις το νερό, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν οι προϋπολογισμοί. Το ενέργειακό κόστος είναι βασικό όχι μόνο για την ύδρευση ή την αποχέτευση, αλλά για τον οδοφωτισμό, τη θέρμανση των σχολείων κτλ».