Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου και τέθηκε προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη μεταφέρθηκε η έριδα Αγρινίου και Μεσολογγίου για το κεντρικό Πρωτοδικείο.
«Δεν ήρθα να τοποθετηθώ για την ιστορία του παρελθόντος. Ήρθα για να τοποθετηθώ για την ψηφιακή Δικαιοσύνη του μέλλοντος» είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, Δημήτρης Νικάκης αναφερόμενος εμφανώς στα επιχειρήματα από την πλευρά του Μεσολογγίου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, Σπ. Διαμαντόπουλος, πράγματι αναφέρθηκε σε ιστορικής υφής επιχειρήματα. Έκανε λόγο για «ύψιστη προσβολή για το Μεσολόγγι» από την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου σε παράλληλη έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου. «Δεν πάσχουμε από καμία πατριδοπληξία ή σωβινισμό. Αλλά σεβαστείτε το Μεσολόγγι. Τρίζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών που σε λίγες ώρες η ίδια η Πολιτεία θα έρθει να αποδώσει τιμές» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο Σπ. Διαμαντόπουλος επέμεινε ότι «ο νομός χρειάζεται ξεκάθαρα δυο κεντρικά Πρωτοδικεία». «Εκρίθη κατάλληλη λύση στο νομό Πέλλας, αλλά όχι στην Αιτωλοακαρνανία που είναι διπλάσια» είπε με νόημα.
Πάντως ο Δ. Νικάκης από την πλευρά του εκτός από τα επιχειρήματα σε σχέση με την αρτιότητα του δικαστικού μεγάρου Αγρινίου εκτίμησε κάπως υπερβολικά ότι «ο αριθμός συμπολιτών που απευθύνεται στο Πρωτοδικείο Αγρινίου είναι αδιαμφισβήτητα υπερπολλαπλάσιος». Και αυτό γιατί η σύγκριση σε επίπεδο πρωτοδικειακών περιφερειών δεν δίνει τόσο μεγάλη διαφορά υπέρ του Αγρινίου.
Όμως το βέβαιο ότι όλα αυτά η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν τα άκουσε. Το θέμα της Αιτωλοακαρνανίας για αυτήν έληξε και αν ενδεχομένως προβληματίζεται για κάτι, αυτό περισσότερο είναι το δημοψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.