Kορυφώθηκαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024 οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 198ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα την ηρωική ημέρα και τα ιστορικά πρόσωπα της Κυριακής των Βαΐων του 1826, της περιόδου εκείνης που επαναφέρει στη μνήμη όλων μας τους γενναίους αγώνες και τα παλαίσματα των ηρωικών προγόνων μας». Στη συνέχεια ανέφερε, ότι το ηρωικότερο πρόσωπο που τιμούμε κατά τις επετειακές Εορτές Εξόδου, ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, γεννήθηκε στην κωμόπολη της Τσαριτσάνης που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος. Εκεί μεγάλωσε, ανδρώθηκε, χειροτονήθηκε Κληρικός και ανέλαβε Ηγούμενος.
Ο Ρωγών Ιωσήφ και οι Εξοδίτες αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Οι άνθρωποι, είναι αλήθεια, ότι διψούν για την ειρήνη και την ελευθερία, αλλά η πραγματική ελευθερία και ειρήνη, είναι η αλήθεια του Χριστού για τον άνθρωπο και για τη ζωή του ανθρώπου. Έξω από την αλήθεια του Χριστού είναι η πλάνη και η αμαρτία που υποδουλώνει τον άνθρωπο και τον ξεγελάει, τόνισε ο Μητροπολίτης Ελασσώνος.
Όλοι εμείς εδώ ήρθαμε όχι μόνο για να πάρουμε τους κλάδους των βαΐων των φοινίκων, αλλά για να πάρουμε το μήνυμα της ελευθερίας, γιατί ο Χριστός μας είναι ο Άρχων της ειρήνης και ο Βασιλεύς της ελευθερίας. Δεν μπορεί να υπάρξει όμως ελευθερία χωρίς ευθύνη, όπως επίσης δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς αγάπη ανέφερε στη συνέχεια και ολοκλήρωσε το κήρυγμά του λέγοντας: ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση όλων αυτών που χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της ειρήνης στην ηρωική μας Ελλάδα, η οποία πάντοτε βρίσκεται και εξακολουθεί να είναι στο στόχαστρο πολλών. Ας ευχηθούμε και ας παρακαλέσουμε τον Θεό να διαφυλάττει την ειρήνη και την ελευθερία του έθνους μας και να μας προστατεύει συνεχώς από κάθε πειρασμό και κάθε δοκιμασία.
Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Κατά την σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι: «για άλλη μια φορά η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπως έχει καταγραφεί στην καρδιά κάθε Έλληνα και Φιλέλληνα, μας συγκέντρωσε με την χάρη του Πανάγαθου Θεού, για να τιμήσουμε όσους με την αυτοθυσία τους πότισαν το δένδρο της Λευτεριάς».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Όσο και αν περνούν τα χρόνια αυτή η γιορτή μας αναβαπτίζει για άλλη μια φορά στην κολυμβήθρα της εθνικής υπερηφάνειας. Στέκεται σαν μαγικό αστέρι και μας δείχνει το δρόμο του χρέους μας προς την πατρίδα, μάς εμπνέει το ιδανικό της ελευθερίας και μάς θυμίζει τη λύτρωση από τα δεσμά της σκλαβιάς. Ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι αυτή τη στιγμή, ένα πολιορκημένο Μεσολόγγι λόγω των αλόγιστων και εγωιστικών αποφάσεων μας, της ηθικής παρακμής και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σήμερα που η νομιμότητα εκνευρίζει, η παρανομία φοβίζει και η ανομία γεμίζει αισιοδοξία, στην εποχή των ιδεολογικών εκπτώσεων, στη εποχή που το αυθεντικό αναμετράται με το ψεύτικο και χάνει, έχουμε ανάγκη από την ιστορία, την παράδοση, την ελπιδοφόρα εμπιστοσύνη στην αγάπη του Δημιουργού. Το Μεσολόγγι μάς δείχνει το φως και το δρόμο της εξόδου».
Αμέσως μετά ξεκίνησε η ιερά λιτανευτική Πομπή με την συμμετοχή μαθητών των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, φιλαρμονικών και μελών πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών. Με την ιερά λιτανεία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως.
Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων». Ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ενώ η υψίφωνος κα Βίβιαν Ντάγλας απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι». Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Μεγάλη Βρετανία και τιμώμενος Δήμος, ο Δήμος Μόρφου.
Το απόγευμα, η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ θα επιστρέψουν με λιτανευτική πομπή στην αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης, όπου φυλάσσονται μόνιμα.