Αιτωλοακαρνανία: Στις ανοργάνωτες παραλίες οι περισσότεροι πνιγμοί

Οι θάνατοι από πνιγμό στην Αιτωλοακαρνανία συγκρίνονται με όσους καταγράφονται σε δημοφιλή νησιά!
Ανάγκη για περισσότερες οργανωμένες παραλίες άρα και ναυαγοσωστική κάλυψη

Περισσότεροι άνθρωποι έχασαν το 2023 τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού Safe Water Sports.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, από ανεπαρκή/κακή κολύμβηση, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι άνδρες.Συγκεκριμένα 407 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2023 κολυμπώντας ή συμμετέχοντας σε υδάτινα σπορ και άλλες υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής. Η αύξηση που παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2022 (όπου έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα 379 άτομα), ανέρχεται σε 4%.

Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία (2019-2023) κατά μέσο όρο 360 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις θάλασσες. Από τους 400 θανάτους, που σημειώθηκαν το 2023, οι 260 οφείλονται σε πνιγμό (65%), οι 25 σε παθολογικά αίτια (6%), ένας σε θανάσιμο ατύχημα με θαλάσσιο μέσο αναψυχής (ΘΜΑ), ενώ για τους 114 (29%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα τα αίτια (δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση).

Το πιο κρίσιμο στοιχείο της έρευνας είναι πως από τα 400 θανάσιμα ατυχήματα, η πλειονότητα αυτών (331) αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών (83%). Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η θάλασσα αποτελεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες, αν και μειοψηφία σε σχέση με τους ξένους επισκέπτες (περισσότεροι από 34 εκατ.) είναι αυτοί που κάθε χρόνο χάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τη ζωή τους εξαιτίας θανάσιμων ατυχημάτων στο υδάτινο περιβάλλον. Το 2023 έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, 272 Έλληνες, ποσοστό 68% επί του συνόλου.

8 θάνατοι το 2023 στις παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο τα στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των θανάτων, που καταγράφουν ενδιαφέροντα στοιχεία και για τις παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας.

Βέβαια, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ακτογραμμή της Ελλάδας έχει μήκος 13.676 χλμ και οι παραλίες στις οποίες κάποιος μπορεί να απολαύσει την κολύμβηση είναι αναρίθμητες. Ωστόσο στο παρατηρητήριο ατυχημάτων του οργανισμού Safe Water Sports, είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 3.400 δημοφιλείς παραλίες (οργανωμένες και μη). Το 2023 λοιπόν σημειώθηκαν 8 θάνατοι στις παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας, πέντε στο Δήμο Ναυπακτίας, δύο στο Δήμο Μεσολογγίου και ένας στο Δήμο Αμφιλοχίας, όλοι τους οφειλόμενοι σε πνιγμό. Ενώ το 2022 είχαν καταγραφεί 9 θάνατοι στην Αιτωλοακαρνανία, από τέσσερις στις παραλίες των Δήμων Μεσολογγίου και Ναυπακτίας και ένας στο Δήμο Ξηρομέρου, με τους οκτώ από αυτούς να αφορούν πνιγμούς και ένας με απροσδιόριστη ακόμη αιτία.

Συνήθως σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη π.χ Γρίμποβο και Μπούκα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραλιακοί Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας (Ακτίου Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου) είχαν 100% ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες που επιβάλλεται από το νόμο. Άξιο παρατήρησης ωστόσο είναι ότι για παράδειγμα οι δύο θάνατοι που καταγράφηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας καταγράφηκαν στην παραλίας της Μπούκας, για την οποία όμως δεν προβλέπεται ναυαγωστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης σε βάθος πενταετίας, δηλαδή για την περίοδο 2019-2023, στο Δήμο Ναυπακτίας σημειώθηκαν 14 θάνατοι με 5 από αυτούς να καταγράφονται στην παραλία του Γριμπόβου για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης δεν προβλέπεται ναυαγοσωστική κάλυψη.

Στην Αιτωλοακαρνανία που διαθέτει λίγες οργανωμένες παραλίες, άρα και υποχρέωση για ναυαγοσωστική κάλυψη, είναι ζητούμενο να δημιουργηθούν περισσότερες οργανωμένες παραλίες και έτσι να επεκταθεί και η ναυαγοσωστική κάλυψη.

Αυτό εξάλλου, είναι και το γενικότερο συμπέρασμα της έρευνας καθώς πανελλαδικά το 68% των θανάτων συνέβησαν σε παραλίες μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη. Προκειμένου λοιπόν να μειωθούν οι πνιγμοί είναι απαραίτητη η επέκταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε περισσότερες παραλίες.

Η σύγκριση με άλλες τουριστικές περιοχές

Ο αριθμός των θανάτων που σημειώνεται στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί να φαίνεται μικρός, συγκριτικά όμως με όσους παρατηρήθηκαν σε άλλες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας, που δέχονται ασύγκριτα μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών – λοουμένων, είναι μάλλον αρκετά μεγάλος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2023 σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο σημειώθηκε μόλις ένας θάνατος παραπάνω θάνατος από ό,τι στην Αιτωλοακαρνανία (9 έναντι 8), ενώ στο Δήμο Ναυπακτίας καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός (5) θανάτων που καταγράφηκε στο Δήμο Ρεθύμνου, ενώ στη Σάμο ένας θάνατος λιγότερος και στο Δήμο Κασσάνδρας στην Χαλκιδική μόλις ένας περισσότερος.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr