Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Φόρουμ Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), με την συμμετοχή στις εργασίες εκπροσώπων του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστήμιων της Αδριατικής και του Ιονίου, που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 15-16/05/2024 στα Σίμπενικ της Κροατίας και στις oποίες συμμετείχε και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.
Η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, καθιστώντας αυτήν την τρίτη μακροπεριφερειακή στρατηγική στην Ε.Ε. Η στρατηγική περιλαμβάνει 10 χώρες – 4 κράτη μέλη της Ε.Ε. (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και 6 υποψήφια ή εν δυνάμει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Σαν Μαρίνο) – καλύπτοντας μια περιοχή 73 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκπρόσωποι όλων των χωρών και των ενδιαφερομένων μερών συνεργάζονται προς όφελος ολόκληρης της Περιφέρειας Αδριατικής και Ιονίου, προσπαθώντας να βρουν λύσεις στις κοινές προκλήσεις της θαλάσσιας αυτής λεκάνης και της ενδοχώρα της, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην Μακροπεριφέρεια, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητά της.
Το 9ο Φόρουμ της EUSAIR και η ετήσια συνδιάσκεψη του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστήμιων της Αδριατικής και του Ιονίου επικεντρώθηκαν κυρίως στα θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία ανάπτυξης, με τα ενεργειακά δίκτυα, τη διασύνδεση των περιφερειών, τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη και τον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, συνδυάζοντας τον πολιτιστικό τουρισμό, τη δημιουργική βιομηχανία μέσω της μεσογειακής διατροφής και της γαστρονομίας. Οι συμμετέχοντες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους τέσσερις θεματικούς πυλώνες της EUSAIR και να μοιραστούν συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της στρατηγικής.
Την πρώτη μέρα των εργασιών συζητήθηκε το μέλλον της πολιτικής συνοχής και πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου με στόχο τη διαμόρφωση συνεργειών για βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ανταγωνιστικότητα στην περιοχή. Επίσης, πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Αδριατικής-Ιονίου και η Υπουργική Συνάντηση για τη Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου, που ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Sibenik, στην οποία συμπεριλήφθηκε και η Διακήρυξη του Σπλιτ για την προστασία και την προώθηση της μεσογειακής διατροφής. που υπεγράφη από τα τρία Φόρα, τα οποία αποτελούν εκ μέρους της Κοινωνίας των Πολιτών και τους βασικούς θεσμικούς συνομιλητές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής EUSAIR.
Ακολούθως, η ελληνική πλευρά παρέλαβε από τους Κροάτες την προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, για την περίοδο 2024-2025.Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.
Ο κ. Σκάλκος επεσήμανε τη σημασία επαρκούς χρηματοδότησης για τις δράσεις της στρατηγικής, τη στενότερη σύνδεσή της με την Πολιτική Συνοχής, ειδικά ενόψει του σχεδιασμού των στρατηγικών πολιτικών συνοχής μετά το 2027. Οι εργασίες του φόρουμ και τις δυο ημέρες συμπεριελάμβαναν ομιλίες, ημερίδες, τοποθετήσεις, work shop και b2b συναντήσεις.
Επίσης, στο πλαίσιο της έναρξης της ελληνικής προεδρίας οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Φόρουμ Αδριατικής & Ιονίου και εκπροσώπου των Ελληνικών επιμελητηρίων Παναγιώτη Τσιχριτζή, Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, συνάντηση εκπροσώπων των δυο φόρα (του φόρουμ των επιμελητηρίων και του φόρουμ των πανεπιστημίων) με το συντονιστή της ελληνικής προεδρίας Κωνσταντίνο Δίκαρο, πρώτο σύμβουλο οικονομικών και διεθνών σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις συνεργασίας για την προετοιμασία της Προεδρίας της Ελλάδας.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή λόγω της Ελληνικής προεδρίας για την Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και Ιονίου και λόγω της έναρξης το επόμενο διάστημα υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με μοντέλα διαχείρισης βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και προώθησης του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και της κατάθεσης ώριμων προτάσεων σε τομείς του βιώσιμου τουρισμού, της βιώσιμης καλλιέργειας μέσω υποστήριξης συστημάτων παραγωγής τροφίμων και κατανάλωσης που σέβονται τις φυσικές ισορροπίες, τη σημασία της βιοποικιλότητας, την ανάγκη διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος και οι οποίες θέτουν ως προτεραιότητα την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο των νέων προσκλήσεων διακρατικών προγραμμάτων των στρατηγικών πυλώνων ανάπτυξης της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), για την περίοδο 2021-2027.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr