Προθεσμία δύο εβδομάδων για να συνδράμουν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας και των νησιών δίνει στους ιδιώτες γιατρούς το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ετοιμάζεται να προχωρήσει, από εκεί και πέρα, σε πιο “ριζικές” λύσεις, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έλαβε χώρα την Πέμπτη στο Υπουργείο.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους, υιοθετήθηκε η άποψη για επίταξη ελευθεροεπαγγελματιών στις άγονες περιοχές εφόσον έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε προειδοποιήσει σχετικά τον ιατρικό κόσμο, εγείροντας έντονες διαμαρτυρίες με Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς να του απαντούν πως δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, καθώς δεν διατρέχουμε περίοδο πανδημίας.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους γιατρούς και υπογράμμισε ότι έχει προχωρήσει σε πλειάδα κινήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε μόνιμη βάση και ανέφερε μεταξύ άλλων τα απογευματινά χειρουργεία με ιδιώτες ιατρούς, τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στο ΕΣΥ, το επίδομα των 2.100 ευρώ για τη μετακίνηση γιατρών σε νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες και την εξασφάλιση στέγης.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το ΕΣΥ δεν έχει γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς. Και αυτό δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά τα νησιά. Εκεί βέβαια το πρόβλημα είναι εντονότερο, αλλά σε γενικές γραμμές το ίδιο συμβαίνει λίγο – πολύ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπως επίσης και στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Η περίπτωση με την επαναλαμβανόμενη προκήρυξη για αναισθησιολόγους στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ίσως να είναι η πλέον χαρακτηριστική σε όλη τη χώρα.
Άγονες προκηρύξεις έχουμε πολύ συχνά και στο Νοσοκομείο Αγρινίου με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη θέση Επιμελητή Α’ για τη ΜΕΘ Αγρινίου. Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό, πέρυσι απέβη άγονη προκήρυξη για μια θέση ψυχιάτρου όπως επίσης και η θέση Συντονιστή Διευθυντή στην Παθολογική Κλινική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τoυ ΑγρίνιοCulture.gr στην τρέχουσα προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνονται και δύο θέσεις για την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, φαίνεται ότι και αυτές θα αποβούν άγονες.
Αυτή μάλιστα η περίπτωση είναι αρκετά χαρακτηριστική και ενδεχομένως απαντά και στις αιτιάσεις των συνδικαλιστών στο χώρο της Υγείας, που ζητούν μαζικές προκηρύξεις των κενών θέσεων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ισχυρίζονται πως οι προκηρύξεις θα ήταν πιο ελκυστικές αν κάλυπταν όλα τα κενά μιας κλινικής ή ενός τμήματος, καθώς έτσι ένας ενδιαφερόμενος θα έχει βάσιμες ελπίδες ότι δεν θα εξαναγκαστεί σε υπερεφημέρευση. Ενώ, αν προκηρυχθεί μόνο μια θέση, η σκέψη που θα κάνει κάποιος είναι «αν πάω θα κάνω σίγουρα υπερεφημέρευση». Στη Χειρουργική Κλινική λοιπόν του Αγρινίου προκηρύσσονται όλα τα κενά, αυτές δηλαδή οι δύο θέσεις, όμως και πάλι η προκήρυξη δεν φαίνεται να έχει ενδιαφερόμενους…
Είτε μεμονωμένα, είτε και σε κάποιες περιπτώσεις μαζικά λίγο – πολύ τα τελευταία δύο – τρία χρόνια έχουν προκηρυχθεί σχεδόν όλες οι κενές οργανικές γιατρών στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σίγουρα οι ειδικότητες αιχμής (παθολόγοι, καρδιολόγοι κτλ), ωστόσο αρκετές από αυτές απέβησαν άγονες.
Δυστυχώς τείνει να γίνει άγονη γραμμή σχεδόν όλη η χώρα, καθώς παρά τα όσα μέτρα έχουν παρθεί το ΕΣΥ δεν έχει γίνει ακόμη ελκυστικό για τους γιατρούς, που προτιμούν είτε την φυγή στο εξωτερικό, είτε να ιδιωτεύσουν…